posle 80 godina od masakra nad golorukim narodom Bačke, puna istina biti dostupna svima

Obeležena 80. godišnjica Novosadske racije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: 021.rs YouTube printscreen
Podelite vest

U znak sećanja na više hiljada Srba, Jevreja i Roma koje su madjarski okupatori ubili tokom Novosadske racije januara 1942. godine, danas je u tom gradu održan pomen na Keju žrtava kod spomenika Porodica.  Pomen u ime Jevrejske zajednice održao je vrhovni rabin Srbije Isak Asiel, a ispred Srpske pravoslavne crkve (SPC) pomen su služili vikarni episkop toplički Jerotej i vikarni episkop mohački Damaskin.

Pročitano je obraćanje patrijarha SPC Porfirija koji zbog zdravstvenog stanja nije prisustvovao pomenu.

“Mi pravoslavni Srbi nikada nećemo madjarski narod prepoznavati u licima zločinaca Janoša Tota, Geze Batorija, Djule Zomborija, Mikloša Nadja, Šandora Kepira, nego ga prepoznajemo i volimo kroz besmrtne likove junaka kao što su Pal Teleki, Endre Bajči Žilinski i svi oni koji su spasili živote suseda u Budisavi, Bačkom Gradištu i drugim mestima”, naveo je Porfirije.

Dodao je da se nada da će uskoro o tom zločinu učiti djaci u školama i da će “posle 80 godina od masakra nad golorukim narodom Bačke, puna istina biti dostupna svima“.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da je Novosadska racija opomena za celokupno čovečanstvo, da fašističko zlo više nigde i nikada ne sme da se ponovi.

“Spomenik Porodica, pored kojeg se i ovog januara u tišini klanjamo nevinim žrtvama, nije samo spomen na prošlost, već i opomena za budućnost, jer u tu budućnost možemo samo ako smo oslobodjeni od mržnje i zla, od neljudskog, od svega što je pre 80 godina zatrlo na stotine porodica, a na stotine njih zauvek zavilo u crno”, rekao je vučević.

Inicijativa za izgradnju memorijalnog centra

Najavio je da će Grad pokrenuti inicijativu za izgradnju memorijalnog centra posvećenog sećanju na Novosadsku raciju, kao mesta na kom će biti sabrana sva svedočanstva, činjenice i uspomene o fašističkom zločinu nad Srbima, Jevrejima, Romima u Drugom svetskom ratu.

Vence na spomenik Porodica položili su predstavnici Novog Sada, Vojske Srbije, Jevrejske opštine Novi Sad, Matice romske, ambasada Madjarske, Izraela, SAD, Bugarske i Crne Gore, kao i potomci žrtava.

U okviru današnjeg programa prigodne kompozicije izveli su hor Jevrejske opštine “Hašira”, hor Saborne crkve “Sveti Georgije” i crkveni hor pri Uspenskom hramu “Antifon”. Pomen žrtvama racije danas je održan i kod spomen-ploče na novosadskoj plaži Štrand.

U Novosadskoj raciji je od 4. do 29. januara 1942. godine u Novom Sadu i drugim mestima Vojvodine ubijeno i pod led Dunava bačeno nekoliko hiljada ljudi.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x