Oca devojčice koja je napravila antiratni crtež Belorusija izručila Rusiji, čeka ga zatvor

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

(AP Photo/Andrew Medichini)
Podelite vest

Otac ruske devojčice poslate u sirotište pošto je u školi napravila antiratni crtež, izručen je iz Belorusije nazad u Rusiju odakle je pobegao od kazne od dve godine zatvora, izvestila je danas grupa za ljudska prava.

Aleksej Moskaljov je pobegao iz kućnog pritvora neposredno pre izricanja presude prošlog meseca u gradu Jefremovu, južno od Moskve. Dva dana kasnije priveden je u Belorusiji. Prema beloruskom centru za ljudska prava Viasna, kada su posetioci danas pokušali da Moskaljova nađu u beloruskom zatvoru, rečeno im je da je izručen Rusiji.

Moskaljov (54) je zbog objava na društvenim mrežama u kojima se kritikuje rat u Ukrajini, optužen  po zakonu doneto nekoliko dana posle početka invazije ruskih trupa u februaru 2022. On je odbacio te optužbe tvrdeći da to na internetu nije pisao on.

U slučaju koji je izazvao međunarodnu gnev, otac 13-godišnje Marije Moskaljove osuđen je zbog  “diskreditacije ruske vojske” i osuđen na dvogodišnju zatvorsku kaznu, dok je njegova ćerka poslata u sirotište.

Po rečima njegovog advokata i njegovih pristalica, nevolje Moskaljova su počele pošto je njegova ćerka u školi “Jefremov br. 9” nacrtala sliku na kojoj projektili iznad ruske zastave lete ka ženi i detetu. Na crtežu su bile i reči “Ne ratu” i “Slava Ukrajini”.

Potom je Moskaljov kažnjen zbog navodno svojih objava na društvenim mrežama.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x