Od 1. januara značajna pomoć države budućim roditeljima

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Siniša Mali Foto: Beta
Podelite vest

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali najavio je danas da će od 1. januara naredne godine parovima koji dobiju prvo dete biti isplaćivana jednokratna pomoć u iznosu od 300.000 dinara.

Mali je u izjavi za TV Prva rekao da država ima taj novac zato što je to prioritet i možda najvažnija stvar koju treba da uradimo u narednom periodu.

“U ovom trenutku gradimo i saobraćajnice i auto-puteve, ali nam ništa ne vredi ako tim putevima nema ko da se vozi. Ovo nije pitanje novca, nego ispravne ekonomske politike. Dakle, 300.000 dinara za prvorođeno dete, a u narednom periodu ćemo izaći sa merama i za drugo, treće dete. U ovu svrhu, Srbija se neće zaduživati”, naglasio je ministar.

On je, takođe, rekao i da će budući roditelji dobijati i pomoć koju isplaćuju lokalne samouprave, pa će primera radi, Beograđani dobiti 300.000 dinara za prvo dete, koje će država uplatiti iz budžeta, i još 100.000 od lokalne samouprave.

Mali je naveo i da je Vlada do kraja godine planirala deficit od 4,9 odsto, ali da će biti možda i ispod četiri.

“Udeo javnog duga je stabilan, javne finansije su snažne i zdrave, tako da za ove mere nema potrebe da idemo u bilo kakvo zaduživanje. Kada se definišu prioriteti na pravi način, a to su plate, penzije, natalitet, bolnice, infrastruktura, vrtići, nemamo problem da novac uložmo u prave stvari. Uprkos najvećoj ekonomskoj krizi ikada usled pandemije, Srbija će imati najveći kumulativni rast u Evropi. Za prva tri kvartala ove godine imali smo rast od 7,6 odsto, ako izuzmemo Irsku zbog multinacionalnih kompanija”, poručio je ministar.

On je najavio i da će isplata pomoći države građanima u visini od 20 evra početi 7. decembra i to prvo za najstarije sugrađane, a 8. i 9. decembra i za ostale.

“Veliku pomoć smo isplatili građanima, privredi. Više od osam milijardi evra smo uložili u privredu i naše građane od prošle godine. Činjenica da će 20 evra dobiti više od 5,5 miliona građana govori o opravdanosti ove mere. Nismo davali novac svima, nego onima koji su se prijavili. Drago mi je što su se skoro svi prijavili, što su verovali u svoju državu. Sve im je isplaćeno u dan, u dinar, kako je i obećano. Nikada do sada nismo imali tolike uspehe, ni u zdravstvu, ni u ekonomiji”, naglasio je Mali.

Ministar je podsetio i na to da će penzioneri u februaru dobiti 20.000 dinara, a od 1. januara, kako je rekao, po švajcarskoj formuli, podižu se penzije za 5,5 odsto.

“Osim toga, plate će se povećati u proseku 7,3 odsto, a minimalna zarada u Srbiji biće iznad 35.000 dinara, što je 300 evra, naglasio je on i dodao da podizanje minimalne zarade pokazuje koliko smo stabilni, pri čemu ćemo u decembru imati između 615 i 618 evra prosečne zarade u Srbiji”, rekao je ministar.

Mali je izneo očekivanje i da će se već na prvoj narednoj sednici Vlade naći izmene Zakona o eksproprijaciji.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x