Odalović: U optužnici protiv Tačija se pominje 445 zatvaranih, mučenih i ubijanih osoba

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: printscreen Radio slobodna Evropa
Podelite vest

Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović izjavio je da se u optužnici Specijalnog suda u Hagu protiv četvorice lidera “Oslobodilačke vojske Kosova” (OVK) govori 445 Albanaca, Srba i Roma koji su zatvarani, maltretirani, prebijani i ubijani 1998. i 1999. godine.

Optužnicom za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti su obuhvaćeni su bivši predsednik Kosova i jedan od vođa “OVK” Hašim Tači, kao i Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi, a suđenje bi trebalo da počne u utorak, 4. aprila.

Oralović je za Radio televiziju Srbije rekao da se nada da je to jedna od grupa kojoj će biti suđeno, jer je, prema njegovim rečima, zločina bilo mnogo više od onoga što je obuhvaćeno tom optužnicom.

On je naveo da je optužnica važna i sa aspekta nestalih lica, jer govori o 43 ilegalna zatvora koji su evidentirani i za koje je potvrđeno da su postojali.

“Inače ih je bilo 145 na prostoru Kosova i Metohije, to su međunarodni zvaničnici istakli. Veliki broj onih koji koje mi danas tražimo je bio u tim zatvorima, veliki broj je nažalost ubijen. Izvesno je i da je jedan broj njih transportovan za Albaniju”, rekao je Odalović.

Upitan da li ta optužnica može da rasvetli šta se dešavalo u “žutoj kući”, Odalović je kazao da su njom obuhvaćeni i neki logori u Albaniji i da postoji dosta prostora ako bude spremnosti i dovoljno prikupljenih dokaza.

“Ovde je problem naravno ono što smo videli u nekim pokušajima suđenja liderima i pripadnicima takozvane OVK, gde su svedoci nestajali. Mnogi su odustajali, ali je najveći broj i nestao”, kazao je Odalović i dodao da je velika odgovornost na tribunalu da obezbedi zaštitu svedoka u ovom postupku.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x