Odbor za Kosovo: Priština da rešava probleme na miran način i prekine teror nad srpskim narodom

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

(BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC)
Podelite vest

Odbor za Kosovo i Metohiju Narodne skupštine, na sednici koja je bila zatvorena za javnost, zaključio je da je aktuelno stanje bezbednosti na Кosovu “izrazito nestabilno i napeto, posebno u kontekstu položaja srpskog i drugih nealbanskih naroda”, saopšteno je danas.

U saopštenju se navodi da “Odbor snažno osudjuje i zahteva da privremene institucije u Prištini odmah prekinu teror nad srpskim narodom i da se, umesto pretnji, fizičkog nasilja, upotrebe vatrenog oružja i svakojakog pritiska, iskreno posvete rešavanju svih problema na miran način, dijalogom, uz postizanje obostrano prihvatljivih rešenja”.

“Odbor odbacuje sve pokušaje da se srpski narod na Кosovu i Metohiji, posebno na severu, predstavi kao destabilizujući činilac, a njegovi izabrani politički predstavnici kriminalizuju, da bi se na taj način stvorilo opravdanje za primenu sile od strane naoružanih formacija privremenih institucija protiv srpske zajednice”, navodi se u saopštenju.

Na zatvorenoj sednici koja je održana 16. novembra, Odbor je pozvao UNMIК, КFOR i EULEКS da u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN “obezbede mirno okruženje za život srpskog naroda”, a medjunarodnu zajednicu da “energično i hitno zaustavi Prištinu u kontinuiranom sprovodjenju nasilja”, a da vlasti u Prištini “bez odlaganja realizuju odredbe potpisanih sporazuma u okviru dijaloga, formiraju Zajednicu srpskih opština i da odustanu od jednostrane odluke o preregistraciji vozila”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x