Okolina Jelašnice kod Niša “na meti” planinara

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Jelašnička klisura - PD Preslap
Podelite vest

Uz podršku Grada Niša i Gradske opštine Niška Banja, Planinarsko društvo “Preslap” organizuje akciju obilaska okoline Jelašničke klisure, u nedelju, 15.novembra 2020.godine.

Obilazak ovog nižeg dela Suve planine sasvim je lagan, a na trasi ima atraktivnih vidikovaca odakle se uživa u pogledu na ogroman venac Suve planine, ali i na Jelašničku klisuru, selo Jelašnica, na Nišku Banju i na sam grad Niš.

Trasa je dugačka 13 kilometara, a počinje na izletištu Potkapina, na lokalnom putu od Jelašnice prema Gornjoj Studeni. U prvom delu akcije obilaze se atraktivni predeli iznad desne obale Jelašničke reke, a u drugom delu se prelazi na područje iznad leve obale. Od Potkapine, trasa vodi ka stenovitim formacijama Prozorac i Carevo korito, te vrh Radov kamen, koji je visok 581 metar i najviša je tačka na celoj trasi akcije. Sa Radovog kamena, učesnici akcije spuštaju se u selo Čukljenik, odakle prelaze na levu obalu Jelašničke reke.

Foto: PD Preslap

Na putu ka selu Jelašnica, izlazi se na vidikovce Inatovac (447 m) i Kobilica (337 m). Akcija se završava u selu Jelašnica, u dvorištu Osnovne škole “Đura Jakšić”, gde će biti poslužen besplatan ručak.

Edukativni karakter akcije ogledaće se i u prigodnim predavanjima o lekovitom bilju, za šta je zadužen poznati sakupljač, Novica Vidojković, iz sela Kunovica, na Suvoj planini.

Foto: PD Preslap

Na akciju se odlazi redovnom linijom prigradskom saobraćaja, autobusom za Gornju Studenu, koji sa prigradske autobuske stanice polazi 15.novembra u 7 sati izjutra, a usputna stajališta su kod suda, kod gradske bolnice, na Trošarini… Pogodna linija za povratak je autobus koji polazi iz Gornje Studene u 16:10 sati, a ispred škole u Jelašnici dolazi u 16:20 sati.

Za ovu akciju potrebna je uobičajena planinarska oprema, obuća i odeća. Treba u obzir uzeti jesenje vreme, te se obući slojevito, a obavezno poneti i jaknu, kapu i rukavice, kao i rezervnu majicu. Potrebno je nositi kvalitetnu obuću. Zbog podele besplatnog ručka, učesnici treba da ponesu i pribor za jelo i posude za jelo.

Za ovu akciju nije potrebno posebno se prijavljivati, jedan od programskih ciljeva akcije jeste i uključivanje građanstva u rekreativne aktivnosti.

Akciju vodi Petar Ratković, koji je spreman da odgovori i na sva dodatna pitanja i pruži savete oko staze, kretanja, opreme, odevanja. Kontakt telefon Petra Ratkovića je 069/57 97 585.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x