Na 15. Olimpijadi sporta, zdravlja, kulture i ekologije trećeg doba nastupali su horova iz Niša, a organizovan je i obilazak znamenitosti Niša.

Olimpijada trećeg doba “Niška Banja 2022”: Ideal sloge je imperativ države Srbije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaPhoto/PUPS
Podelite vest

Ideal sloge sada više nego ikada mora da bude imperativ države Srbije, poručio je lider PUPS – solidarnost i pravda i ministar za brigu o selu Milan Krkobabić.

“Samo složni, zajedno sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem, možemo uspešno da se borimo za slobodu i dostojanstvo naših ljudi na Кosovu i Metohiji, za zaštitu njihove imovine i naših svetinja”, istakao je Кrkobabić na otvaranju 15. Olimpijade sporta, zdravlja, kulture i ekologije trećeg doba Niška Banja 2022.On je naglasio da su penzije i briga o najstarijima jedan od prioriteta države Srbije i da 3P – Penzije prate plate – nema alternativu.

Na Olimpijadi trećeg doba bilo je više od 300 učesnika iz deset okruga: Nišavskog, Borskog, Zaječarskog, Pirotskog, Topličkog, Jablaničkog, Pčinjskog, Pomoravskog, Šumadijskog i Moravičkog, kao i grada Beograda.

U ovu manifestaciju, pored suorganizatora (Grada Niša, opštine Niška Banja, Gradske organizacije penzionera Niš, Sportskog pokreta trećeg doba Niš), uključile su se i druge državne i gradske institucije.

Najstariji učesnik Olimpijade, profesor Aleksandar Кerković (101 godina) je rekao da je ta manifestacija dokaz da država brine o starijim građanima, da mogu da se okupe i zabave.

“Ona meni podiže duh i uliva mi optimizam”, kazao je on.

Učesnici Olimpijade takmičilisu se u pet sportskih disciplina prilagođenih starijim osobama i deci: fudbal, košarka, pikado, šah i štafeta u brzom hodanju.

„Mi ovde u Nišu se trudimo da starijim građanima omogućimo da ostvare sve svoje potrebe, uključujući i ove socijalne – društvene. Već 15 godina uspešno organizujemo Olimpijadu trećeg doba i ovom prilikom pozivam sve opštine i gradove u Srbiji da i oni organizuju slična druženja”, rekao je predsednik Pokreta trećeg doba Niša i narodni poslanik Hadži Milorad Stošić.

Na početku manifestacije učesnici su prisustvovali bratimljenju dve penzionerske organizacije: Udruženje penzionera opštine (UPO) Niška Banja i Udruženje penzionera Staro Mirijevo, treće doba – GO Zvezdara, Beograd.

„Veoma mi je drago da poštujemo i sećamo se našeg Vase Belobrkovića koji je osnovao Pokret trećeg doba. Sastajući se na ovakvim skupovima, poručujemo da imamo dostojanstvo, i da, iako smo u trećem dobu, imamo vedar sportski duh”, rekla je predsednica Gradske organizacije penzionera Beograda Ružica Belanović.

Organizatori Olimpijade trećeg doba su obezbedili da se starijim građanima u Domu zdravlja Niš i Institutu za lečenje i rehabilitaciju Niška Banja, u okviru “Bazara zdravlja“, besplatno izmeri krvni pritisak i šećer u krvi, odredi procenat masne mase u organizmu, odredi BMI, kao i da dobiju savete o pravilnoj ishrani i zdravim stilovima života.

U okviru kulturnog dela manifestacije organizovana je izložba slika, likovna kolonija, i likovna radionica za početnike i najmlađe.

Na 15. Olimpijadi sporta, zdravlja, kulture i ekologije trećeg doba nastupali su horova iz Niša, a organizovan je i obilazak znamenitosti Niša.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x