Olivera Vučković: Vukov spomenik demontiran nakon 85 godina, rekonstrukcija do kraja godine

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: GoogleStreetView (Zoran Grgic) printscreen
Podelite vest

Bronzana skulptura Vuka Karadžića na uglu Bulevara kralja Aleksandra i Ruzveltove ulice u Beogradu demontirana je danas zbog restauracije, a očekuje se da će restauracija biti završena do kraja godine.

Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika Beograda Olivera Vučković rekla je za Radio-televiziju Srbije da je projekat izrađen 2019, a da su gradske vlasti sada izdvojile sredstva za kompletnu sanaciju i rekonstrukciju.

“Čini mi se da je ovo sada istorijski momenat, jer Vuk posle 85 godina napušta ovo mesto. Ide, kao što smo se svi već naučili u atelje Zorana Kuzmanovića u Smederevo na mesec i po dana i nadamo se da će do Nove godine ponovo biti na ovom mestu”, kazala je Vučković.

Dodala je da se nada da će kompletna sanacija biti završena u tom periodu, a da će u međuvremenu biti urađen i kameni postament.

“Kada je rađen plato 1995. godine, urađena je jedna manja intervencija na samom postamentu, međutim, tom prilikom nije izabran odgovarajući kamen. Mi ćemo sada ispraviti to, a skulpturu nosimo na detaljnu sanaciju, pošto, otkad je postavljena, nije nikada rađeno konkretno na njoj”, rekla je Vučković.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x