Opozicija ustala uz povike ‘Izdaja!’ i ‘Ne damo Kosovo!’ (FOTO)

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: RTS 2 printscreen
Podelite vest

U Skupštini Srbije atmosfera na sednici o Kosovu i Metohiji je na ivici incidenta, pošto su poslanici dela opozicije ustali i uz povike “Izdaja, izdaja!”, “Ne damo Kosovo!” i “Ua, ua!”, prekinuli govor predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

“Vi ste Kosovo dali! Mi branimo Kosovo od takvih kao što ste vi! Sram vas bilo lažovi jedni!”, povikao je predsednik sa govornice.

Vučić je optužio opoziciju da je najviše aplaudirala na pominjanje imena bivšeg predsednika Srbije, Vojislava Koštunice, i počeo da čita imena Albanaca koji su u njegovo vreme pušteni iz zatvora.

Foto: RTS 2 printscreen

Poslanici i dalje viču i pevaju “Kosovo je srce Srbije”, zvižde i ne dozvoljavaju Vučiću da govori, dok i on neprestano viče s govornice.

U jednom trenutku ton prenosa bio je isključen čak i za novinare koji izveštavaju iz Doma Narodne Skupštine.

Incidentu je prethodio govor lidera Dveri Boška Obradovića koji je pozvao na odbijanje francusko-nemačkog plana da time, kako je naveo, “spreče predsednika da izda Srbiju”.

“Nema sumnje da se u najnovijem zapadnom ultimatumu kome smo izloženi samo o tome radi, kako pritisnuti državu Srbiju da se više ne protivi ulasku takozvanog Kosova u sve međunarodne organizacije, a na prvom mestu UN. A bez saglasnosti Srbije i bez ulaska ove secesionističke tvorevine u UN, lažna država nikada ne može postati zaista nezavisna, odnosno međunarodno priznata”, naveo je Obradović.

Ocenio je da “pravo pitanje nije šta su posledice po Srbiju” ako ne prihvati ponuđeni dokument već “šta su posledice ako ga potpiše”.

“Prihvatanjem da lažna država Kosovo uđe u sve međunarodne organizacije, aktuelna vlast bi prekršila Ustav Srbije i srušila Rezoluciju 1244, na kojima počiva domaće i međunarodno pravo koje definiše Kosovo i Metohiju kao sastavni deo Srbije”, ocenio je lider Dveri.

Foto: RTS 2 printscreen

Obradović je dodao da je “jedino pravo” rešenje pitanja Kosova i Metohije “reintegracija južne srpske pokrajine u ustavno-pravni poredak države Srbije, uz suštinsku autonomiju za albansku nacionalnu manjinu koja tamo živi”.

“U suprotnom, formira se druga albanska država na Balkanu, koja se potom ujedinjuje sa Albanijom u Veliku Albaniju koja postaje najveća bezbednosna pretnja ne samo za Srbiju već i za Crnu Goru, Severnu Makedoniju i Grčku”, naveo je Obradović.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x