Opozicini poslanici predali zahtev RTS-u: Radite objektivno a ne da vam Vučič uređuje dnevnik

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube TVmasterNS printscreen
Podelite vest

Opozicioni poslanici, članovi Odbora Skupštine Srbije za kulturu i informisanje predali su Radio-Televiziji Srbije (RTS) zahtev da “pravovremeno, objektivno, nepristrasno izveštava o događajima u Srbiji”.

Konstatovali su da je “tužno da moraju da mole javni servis da radi po zakonu”.

Potprednica Demokratske stranke (DS) Tatjana Manojlović rekla je ispred sedišta RTS u Beogradu da se ” ‘košuljica’ drugog Dnevnika nosi na Andrićev venac, da se tu prvo odobre informacije koje će ići”.

“Još gore je ako urednici to negiraju i kažu: ‘Ne, mi to sami radimo’. Ako je i tako, taj i takav drugi Dnevnik RTS plod njihove autoncenzure i dodvoravanja tim centrima moći. Ovaj posao se mora obavljati u interesu građana”, rekla je Manojlović, dugogodišnja novinarka te kuće, navodeći da bi situacija u Srbiji bila drugačija da RTS radi kako treba.

Ona je istakla da “svi urednici znaju, kao i predsednik države Aleksandar Vučić, da drugi Dnevnik ključno utiče na formiranje javnog mnenja i to prvih petnaest minuta, pa se zato on i trudi da čvrstvo drži kontrolu nad tim Dnevnikom”.

“Srbija po inerciji sedi u 19.30 pred televizorom (gledajući Dnevnik). Svake večeri više od tri miliona ljudi svoje političke stavove formira upravo tako što prima informacije iz drugog Dnevnika RTS”, rekla je Manojlović i ocenila da se to odražava na rezultate izbora.

Član poslaničke grupe Moramo-Zajedno Đorđe Miketić je rekao da “selekcija vesti koju radi uredništvo RTS hitno mora da prestane”, navodeći da se informacije ne smeju propuštati kroz “partijski filter”.

“Nalazimo se u vrlo delikatnom trenutku, mi smo u društvenoj i političkoj krizi i traumi, rekao je Miketić i urednicima i novinarima RTS ukazao da “javna medijska kuća ima svoju odgovornost da proverenim informacijama uradi svoj deo posla i izvuče nas iz ove krize”.

Nabrajajući afere i informacije od javnog značaja koje je RTS “prećutao”, on je naveo i nedavni slučaj policajke iz Valjeva Katarine Petrović uhapšene “jer je zahvaljujući njoj javnost saznala da je Vučićev kum Nikola Petrović izazavao saobraćanju nezgodu vozeći pod dejstvom droge i alkohola”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x