Osnovan prvi regionalni centar specijalizovan za rešavanje sporova građevinarstva

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

llustracija Foto: Pixabay/joffi
Podelite vest

 Udruženje inženjera konsultanata Srbije (ACES) je na svecanosti u beogradskoj galeriji Neon zvanično najavilo otvaranje prvog regionalnog centara za rešavanje sporova isključivo iz oblasti građevinarstva.

Predsednik upravnog odbora ACES-a Nikola Pavlović izjavio je  da iako trenutno postoji nekoliko institucija u Srbiji i Evropi koje se bave rešavanjem sporova nijedna od njih nije specijalizovana da rešava sporove u oblasti građevine.

“Mi smo rešili da oformimo jedan centar gde će svi oni koji imaju potrebu da rešavaju spor, svoj spor moći da rešavaju lokalno u Srbiji, i ovaj centar ima tendenciju da ne bude samo lokalni već da bude regionalni a jednom i međunarodnog karaktera”, rekao je Pavlović.

On je rekao da su ušteda vremena i novca najveće prednosti osnovanog centra pod nazivom CDRC koji predstavlja simbiozu između advokata i inženjera.

“Svaki dan rešavanja međunarodnog spora košta stotine hiljada evra. Naše lokalne kompanije obično nemaju dovoljno finansijskih sredstava da to iznesu i sada će imati priliku da kod nas u Srbiji, u Beogradu, rešavaju svoje sporove”, rekao je Pavlović.

CDRC centar je zamisljen kao neprofitna organizacija koja ce raditi uz podršku profesionalaca iz ACES-a i koja će imati četiri glavne linije usluga: arbitražu, medijacije, postupke komisije za ađudikaciju i postupke veštačenja.

“Alternativni načini rešavanja sporova arbitraža, medijacija, ađudikacija i ekspertsko mišljenje oslobađaju sudove. Sve one parnične postupke koje biste vodili pred sudovima ne vodite pred sudovima. Oslobađate sudove da se bave nekim drugim stvarima koje su bitne za građane Srbije”, rekao je Pavlović.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x