Osnovni sud u Novom Sadu odbio i četvrtu tužbu vlasnika Galens investa

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Novi Sad O.S.R.
Podelite vest

Osnovni sud u Novom Sadu doneo je prvostepenu presudu kojom je odbio tužbeni zahtev suvlasnice “Galens investa” Sanje Petrić protiv Dragane Arsić kojoj je tražila nadoknadu nematerijalne štete od 800.000 dinara za nanetu duševnu bol i povredu ugleda i časti.

Kako je saopštio Pokret Odbranimo šume Fruške gore, čija je aktivistinja Dagana Arsić, sud je, ocenivši izjave tužene i tužilje, svih svedoka, kao i dokazni materijal koji je priložila Sanja Petrić (objave sa Fejsbuka, sa medijskih portala i televizije N1), doneo presudu da tužilja “neosnovano potražuje nadoknadu nematerijalne štete”.

Sud je ocenio da Sanja Petrić tokom postupka nije dokazala da su joj povređene slobode i prava ličnosti, niti pravo na imovinu.

“Tim pre jer je utvrđeno činjenično stanje da je događaj 9. oktobra 2021. godine pod nazivom ‘Svi za šume, šume za sve’, simbolična akcija da se skrene pažnja institucija koje postupaju u javnom interesu i ukaže na to da su privatni vlasnici parcela koje se nalaze u okviru Nacionalnog parka Fruška gora u obavezi da omoguće prolaz ljudima, kako u naučno-istraživačke tako i u rekreativne svrhe”, navodeno je u presudi.

Ukazuje se i da tužena ne osporava tužilji pravo vlasništva, kao i da je imanje tužilje ograđeno, a da deo trase ograde prolazi “kroz područje pod režimom zaštite drugog i trećeg stepena prema Zakonu o nacionalnim parkovima, kao i kroz staništa strogo zaštićenih vrsta BEO021 Kesten kod Rakovca”.

Reč je o četvrtom postupku koji su suvlasnici kompanije Galens, supružnici Petrić podneli za jedan isti događaj, protestnu šetnju “Svi za šume, šume za sve” iz oktobra 2021. godine, na kojoj je simbolično presečen katanac na ogradi.

Protiv Arsićeve i drugih atkivista, koji su od početka tvrdili da su u pitanju “slap tužbe” koje za cilj imaju zastrašivanje aktivista, pokrenuto je ukupno pet postupaka, od kojih jedan krivični. Od tog postupka su na kraju Petrići sami odustali.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x