Otkriveni spomenik kralju Petru Prvom Karađorđeviću je delo umetnika Zorana Ivanovića

Otkriven spomenik kralju Petru Prvom Karađorđeviću u Subotici

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Otkriven spomenik kralju Petru Prvom Karađorđeviću u Subotici, foto: Vlada RS
Podelite vest

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Darija Kisić Tepavčević i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić otkrili su danas u Subotici spomenik kralju Petru Prvom Karađorđeviću, u godini u kojoj se obeležava vek od smrti jednog od najznačajnijih srpskih vladara.

Kisić Tepavčević je tom prilikom istakla da je Srbija u vreme njegove vladavine doživela najslavnije trenutke i da generacije pamte veličanstvene pobede u balkanskim i Prvom svetskom ratu, oslobođenje Stare Srbije od osmanske vladavine, kao i stvaranje Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

Narod ga je upamtio kao skromnog čoveka, koji je zajedno sa njim, svojom vojskom i oficirima, proživeo sve strahote albanske golgote u jesen i zimu 1915–1916. godine. Svima nam je u amanet ostavio da uvek budemo na strani slobode, pravde i mira, štiteći pre svega interese svog naroda i svoje zemlje, naglasila je Kisić Tepavčević.

Prema njenim rečima, obaveza svih budućih pokolenja jeste da nikada ne zaborave svetle trenutke naše prošlosti i one koji su svoje živote posvetili Srbiji i ostvarenjima najvećih i najuzvišenijih ideala.

Otkrivanju spomenika kralju Petru Prvom Karađorđeviću, koji je delo umetnika Zorana Ivanovića, prisustvovala je i pomoćnica ministarke u Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom Biljana Barošević.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x