Otvorena izložba Nine Lojović Milinić „Umjetnost naslućivanja“ u KC Zlatibor (FOTO)

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

U utorak 07. juna 2022. godine u 19:00 časova u Galeriji Kulturnog centra je održano svečano otvaranje izložbe „Umjetnost naslućivanja”, autorke Nine Lojović Milinić iz Trebinja.

Prisutnim posetiocima na otvaranju obratili su se umetnica Nina Lojović Milinić, koja je sve prisutne uputila u svoje stvaralaštvo, kao i Andrijana Andrijašević, kao moderator i predstavnik Galerije, rečima:

“Ninine slike odišu mirom i spokojem koji su nastali napajanjem tema sa nepresušnog izvora fundamentalnih vrednosti života. Na njima se prepliću figuralni, sakralni i urbani motivi. Svaki od njih prikazan je u izdvojenoj atmosferi koja tečno prijanja uz ostale.

Ciklus slika životnog toka započinje prikazivanjem majke i deteta. Lik majke se simultano prožima sa likom Bogorodice, i prema simbolici i prema načinu slikanja, smenom modernog i ikonografskog stila. Ove slike tim sklopom čine prolaz za upliv nežnosti, bezusovne ljubavi i nesebičnosti do posmatrača.

Uz ovaj harmonični odnos nalaze se sakralni motivi koji svojim snažni plavim tonovima (kojima se često prikazuju i sinovi i praznoverja) i snažnim akcentima crvenih nijansi simbolizuju nostalgiju ali i žustru snagu vremena provedenog na Zemlji i aluzije na hrišćanske vrednosti i najavu spokojnog zagrobnog života.

Ova dva toka predstavljaju životni ciklus, njegov početak, njegovu lepotu i težinu i njegov kraj ili neprekidno kruženje energije.

Tok koji spaja ova dva jeste  polet urbanog pejzaža. Apstraktni motivi gradskih kuća oslikani su izuzetno vešto. Prikazni su pastelnim tonovima što najčešće asocira na lagano i lepršavo a kod Nine su ovi tonovi postigli monumentalan i čvrst odjek stabilnosti i snage.

Idući od zida do zida, videćete smene ovih tokova spojenih u celinu i potkanih misterijom i prostorom za vaše sopstvene utiske. Kao što sam naziv kaže, ovo je izložba naslućivanja, ovo su moje asocijacije, a vi uz koktel pronađite svoje. ”

Izložba će biti otvorena za posetioce Galerije Kulturnog centra Zlatibor tokom juna 2022. godine, svakog radnog dana od 10:00 do 17:00 časova.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x