Petković: Odbijanje Prištine da formira ZSO stvorilo zamrznuti konflikt

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Petar Petković; Foto: Kancelarija za KiM Vlade R.Srbije
Podelite vest

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da su se Beograd i Priština našli u nekoj vrsti zamrznutog konflikta, zbog odbijanja prištinske strane da formira Zajednicu srpskih opština (ZSO).

“Kako bez formiranja ZSO objektivno nije moguće ostvariti bilo kakav suštinski napredak ni po kojem drugom pitanju od značaja za proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine, našli smo se, ne našom voljom, u nekoj vrsti zamrznutog konflikta, a on je pretio da preraste u pravi konflikt širokih razmera svaki put kada bi se neodgovornim i neuračunljivim političarima u Prištini za to ukazala prilika”, naveo je Petković u autorskom tekstu za današnju Politiku.

Navodeći da je ZSO bila ključna i centralna tačka dijaloga koji je doveo do potpisivanja Briselskog sporazuma, Petković je naglasio da je osnivanje te zajednice za Beograd ostalo nešto na čemu svaka pomisao o normalizaciji odnosa i situacije na terenu mora da počiva.

“Ideja o ZSO nije politički luksuz ili kapric, već način da Srbi na Kosovu i Metohiji fizički opstanu i budu institucionalno zaštićeni od opasnog i agresivnog delovanja ekstremista u Prištini. Iskustvo nas uči da ono čemu se Priština snažno odupire, po pravilu je u interesu srpskog naroda”, ocenio je Petković.

On je naveo da koncept ZSO ni na koji način ne ugrožava Albance na Kosovu i Metohiji i dodao da je ZSO samo ono što je dogovoreno u Briselu, sa jasno definisanim nadležnostima.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x