PKS: Produžen rok kompanijama do 15. decembra za prijavu u sistem dualnog obrazovanja

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: dualnoobrazovanje.rs
Podelite vest

Privredna komora Srbije (PKS) objavila je danas da je, zbog velikog interesovanja privrede, rok za podnošenje prijava za učešće u sistemu dualnog obrazovanja produžen do 15. decembra. Kako je navedeno, za sledeću školsku 2022/2023. godinu, prijavilo se 30 odsto više novih kompanija koje žele da učestvuju u modelu dualnog obrazovanja.

“Do kraja novembra pristiglo nam je 650 prijava kompanija za različite profile dualnog obrazovanja, zahtevi još pristižu pa smo kompanijama dali mogućnost da se prijavljuju do polovine decembra. Na raspolaganju smo i za individualne sastanke sa ciljem što preciznijeg i kvalitetnijeg informisanja privrednika o prednostima i zadacima u realizaciji dualnog obrazovanja”, objasnila je rukovodilac Centra za dualno obrazovanje i obrazovne politike PKS Mirjana Кovačević.

Ona je podsetila da su dominantni sektori za koje su kompanije zainteresovane tradicionalno elektrotehnika, mašinstvo i obrada metala, ugostiteljstvo i poljoprivreda.

“Privreda je prepoznala i potrebu za novim obrazovnim profilima, koji su prvi put ove godine u ponudi poput vodoinstalatera, galanteriste, kulinarskog tehničara i hotelsko-restoraterskog tehničara”, dodala je Кovačević.

Nevela je da se poslodavci prijavljuju putem specijalizovanog veb portala PKS http://portal.dualnoobrazovanje na kojem kreiraju profil kompanije i na jednostavan način, u tri koraka, podnose prijavu za uključivanje u model dualnog obrazovanja. Кovačević je ukazala da su prednosti dualnog modela obrazovanja sticanje znanja u školi i kompaniji.

“U zavisnosti od obrazovnog profila za koji se učenik opredeli već u prvom razredu može početi da ide u kompaniju na učenje kroz rad. Djaci od samog početka školovanja usvajaju praktična i primenljiva znanja u realnom radnom okruženju, a po završetku, učenik se može zaposliti kod poslodavca, pokrenuti sopstveni posao ili nastaviti dalje školovanje”, rekla je ona.

Precizirano je i da će se od sledeće školske 2022/2023. godine, u ponudi za realizaciju po dualnom modelu naći i devet novih obrazovnih profila:

  • elektrotehničar telekomunikacija,
  • rukovalac poljoprivredne mehanizacije,
  • kulinarski tehničar,
  • hotelsko-restoraterski tehničar,
  • turistički-tehničar,
  • vodoinstalater,
  • tehničar industrijske robotike,
  • galanterista i
  • izrađivač hemijskih proizvoda.

Stručnjak za dualno obrazovanje u Privrednoj komori Austrije Barbara Vilfinger, koja pruža veliku podršku PKS u realizaciji zadataka u dualnom obrazovanju, ocenila je da se srpski model dualnog obrazovanja uspešno sprovodi i ubrzano razvija i da ukoliko nastavi ovim tempom, ima velike šanse da se ostvare svi benefiti kao u Austriji.

“U austrijskim kompanijama put od dualnog obrazovanja do korporativnog upravljanja je veoma realan i često se javlja u praksi. Menadžeri koji su završili dualno obrazovanje vrlo su upoznati sa suštinom poslovanja i mogu bolje razumeti procese i samim tim ih unaprediti”, kazala je ona.

Prema njenim rečima, funkcionalni sistem dualnog obrazovanja ponekad može biti bitan faktor za podsticanje ulaganja stranih kompanija.

“Pored dostupnosti stručnog kadra, takodje je presudan i stepen stručnog znanja – povratne informacije austrijskih kompanija u Srbiji to potvrdjuju. U godišnjim anketiranjima austrijskih podružnica u Srbiji, tema kvalifikovanih kadrova u smislu njihove  dostupnosti i stručnog znanja postaje sve važnija. Tajna uspeha dualnog obrazovanja leži, izmedju ostalog, u dobroj interakciji obrazovanja i privrede”, istakla je Vilfinger.

Po dualnom modelu, koje čini pet procenata celokupnog srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji, trenutno se školuje 8.000 učenika, u 150 škola i u 700 kompanija, a kompanija “Roaming Networks” prvi put je u ovoj školskoj godini u modelu dualnog obrazovanja i za svega nekoliko meseci ima veoma pozitivna iskustva, neveli su iz PKS.

“Djaci su za ova tri meseca pokazali zavidno interesovanje. Dobro su prihvatili naš kolektiv, nove obaveze, pokazuju interesovanje i sposobnost da stiču nova teorijska i praktična znanja. Dosadašnji ishodi učenja su bili sjajni”, istakao je instruktor za dualno obrazovanje u “Roaming Networks” Miloš Maksimović.

Naveo je da će djaci tokom dualnog obrazovanja u toj kompaniji proći kroz sve sektore od mobilne i fiksne telefonije do optike, da bi po završetku tog procesa kompanija dobila nove mlade buduće kolege koje će moći da angažuju za više pozicija, što je trenutno, nemoguće naći na tržištu.

“U ovoj godini kod nas je u kompaniji pet djaka, a planiramo da ih bude izmedju 15 i 20 po grupi”, rekao je Maksimović.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x