Plivanje za Časni krst otkazano na Tašmajdanu, ipak se pliva u drugim gradovima

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: arhiva Niške Vesti
Podelite vest

Zbog teške epidemiološke situacije u Srbiji, organizatori Plivanja za Časni krst, koje je trebalo da se održi danas, na Krstovdan, odustali su od realizacije te manifestacije, saopšteno je iz Odbora za versku nastavu Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke.U Nišu, tradicionalno, plivanje za Bogojavljenski krst održava se na otvorenom bazenu SC Čair, a u Prokuplju na reci Toplici.

Otkazano plivanje na bazenu SC Tašmajdan

Po odluci patrijarha srpskog Porfirija, Odbor za versku nastavu Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke zbog teške epidemiološke situacije otkazao je učešće u organizaciji manifestacije “Plivanje za Časni Krst”, koja je trebalo da se održi danas, na Krstovdan, na bazenu SC Tašmajdan. Trebalo je da učestvuju đaci beogradskih osnovnih škola.

Sportski savez Beograda i Gradski sekretarijat za sport i omladinu, koji s suorganizatori  manifestacije, takođe su odustali.

Iz Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke napominju da su do njih došle informacije da neke nevladine organizacije, koje nemaju vezu sa Srpskom pravoslavnom crkvom, nameravaju da uprkos teškoj epidemiološkoj situačiji organizuju plivanje.

“Naglašavamo da za to nemaju blagoslov Crkve, a da roditelji decu šalju na sopstvenu odgovornost”, ističe se u saopštenju.

U Zemunu sutra tradicionalno plivanje na Dunavu

U Zemunu, na Dunavu, sutra će, na verski praznik Bogojavljanje biti organizovano tradicionalno plivanje za časni krst, najavila je opština Zemun.

Ove godine se u Zemunu pliva 25. put, navodi se u saopštenju.

Organizatori su Opština Zemun, Hram svetog oca Nikolaja i SVEBOR Savez Beograd.

Ovogodišnje svetkovanje Bogojavljenja biće posvećeno Udruženju ”Evo ruka” i akciji dobročinstva.

Za časni krst u Nišu plivaće 19 takmičara koja prođu zdravstvenu kontrolu. Među prijavljenih 35 plivača i jedna žena.

Niška Gradska opština Medijana, u sredu 19. januara 2022. godine, sa početkom u 12 sati, na otvorenom bazenu SC Čair u Nišu, organizuje plivanje za Bogojavljenski krst.

Među 35 prijavljenih potencijalnih plivača, nalazi se i jedna žena, a plivaće i po jedan predstavnik Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova PU-Niš, Žandarmerije i Sektora za vanredne situacije.

„Кao simbol datuma praznika, koji na ovaj način proslavljamo, prvih 19 takmičara, koji prođu zdravstvenu kontrolu i dobiju zdravstvenu potvrdu o psiho-fizičkoj spremnosti, moći će da učestvuju u plivačkom nadmetanju za Časni krst“, ističu u GO Medijana.

Pobednik Bogojavljenskog plivanja, dobiće novčanu nagradu od 30 hiljada dinara, lovorov venac, zlatan lanac i privezak, a za sve učesnike obezbeđene su prigodne nagrade.

Uz svečani stroj pripadnika Žandarmerije, ceo događaj biće propraćen simboličnim letom golubova, koji će biti pušteni pre samog početka takmičenja.

Najveća niška opština, ovu manifestaciju organizuje u saradnji sa Niškom eparhijom, Sportskim centrom „Čair“, Udruženjem golubara „Car Кonstantin“ i drugim ustanovama i institucijama.

„Veliko interesovanje plivača, koje već tradicionalno postoji iz godine u godinu, najbolja je potvrda velikog značaja koji ovaj praznik ima, a kojim se vraćamo našoj pravoslavnoj tradiciji“, kažu u ovoj niškoj opštini.

Tradicionalna manifestacija koja svake godine privlači veliku pažnju javnosti, održaće se bez prisustva publike, uz poštovanje epidemioloških mera usled kovida 19.

Plivanje na Bogojavljanje u reci Toplici

U Prokuplju, tradicionalno na verski praznik Bogojavljenje, 19. januara biće organizovano plivanje za “Časni krst”, najavili su organizatori.

Plivaće se, uz poštovanje epidemijskih mera protiv virusa korona, na reci Toplici, kod “Grčkog mlina”.

Zaintersovani su obavezni da se podvrgnu lekarskom pregledu kako bi dobili potvrdu da su fizički zdravi i psihički spremni da izdrže plivanje u hladnoj vodi.

Organizatori su naveli da vlada veliko interesovanje mladih, a da se prijave podnose u parohijskom domu u crkvi Svetog Prokopija.

Plivanje organizju Grad Prokuplje, Crkva Svetog Prokopija i udruženje “Bog se javi”.

Plivanje za časni krst u više mesta u Pirotskom okrugu

Plivanje za časni krst održaće se sutra na Nišavi u Pirotu u 10.30, posle litije, saopšteno je iz Sportskog centra.

Manifestaciju organizuju Crkvena opština Pirot, Gradska uprava i Sportski centar Pirot.

Plivanje za časni krst na Bogojavljenje i ove godine organizuje se na lokaciji Krivi vir u selu Temska kraj Pirota. Plivanje je planirano u 12.00 časova, a manifestaciju organizuje Mesna zajednica Temska, a organizaciju su prijavile još tri opštine u Pirotskom okrugu.

U Dimitrovgradu će se plivati na Nišavi kod, takozvanog dvomostovlja u 10.30 posle liturgije i litija u Hramu Rodjenja Presvete Bogorodice.

U Beloj Palanci plivaće se na Vrelu u 11.00 časova, posle liturgije u Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg i litija.

U Babušnici će se plivati na kupališnom kompleksu u 13.00 časova.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x