Penzije će biti uvećane za 5,5 odsto, a svi penzioneri će početkom godine dobiti pomoć od 20.000 dinara.

Počela sednica Skupštine Srbije o predlogu budžeta i ekonomskim zakonima

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija foto: Narodna skupština Republike Srbije
Podelite vest

Skupštine Srbije počela je danas sednicu na čijem su dnevnom redu predlog budžeta za 2022. godinu i set ekonomskih zakona. Predlog zakona o budžetu za 2022. godinu predstaviće premijerka Ana Brnabić. Na početku sednice poslanici postavljaju pitanja nadležnim institucijama.

Kako je predvidela Vlada Srbije, prihodi budžeta iduće godine biće 1.516,8 milijardi dinara a rashodi 1.717 milijardi dinara, tako da će budžetski deficit iznositi 200,2 milijarde dinara, odnosno tri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Budžet je planiran na osnovu procene da će rast BDP-a dogodine biti 4,5 odsto. Kapitalne investicije su predvidjene u iznosu od 485,8 milijardi dinara, odnosno 7,3 odsto BDP. Budžetom je planirano povećanje plata u javnom sektoru u proseku od 7,3 odsto, dok će zaposleni u zdravstvenim ustanovama, vojsci, u socijalnoj zaštiti dobiti povišicu od osam dosto.

Penzije će biti uvećane za 5,5 odsto, a svi penzioneri će početkom godine dobiti pomoć od 20.000 dinara.

Predvidjeno je i povećanje minimalne cene rada za 9,4 odsto, na 35.012 dinara, kao i povećanje neoporezivog dela bruto zarade sa 18.300 dinara na 19.300 dinara, uz istovremeno smanjenje stope doprinosa PIO na teret poslodavca za 0,5 odsto.

Učešće javnog duga u BDP-u, kako je planirano, dogodine će biti smanjeno sa očekivanih 58,2 odsto ove godine na 55,5 odsto.

Na dnevnom redu parlamanta su i izmene Zakona o porezu na dobit pravnih lica, Zakona o porezu na dohodak gradjana, Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara, Zakona o porezima na imovinu i Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje.

Poslanici će raspravljati i o Predlogu zakona o budžetskoj inspekciji, izmenama Zakona o eksproprijaciji i Carinskog zakona.

Takodje, na dnevnom redu su i Predlog zakona o završnom računu budžeta Srbije za 2020. godinu i izmene Zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave i Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Raspravljaće se i o Predlogu zakona o regulisanju obaveza Srbije prema Medjunarodnom monetarnom fondu po osnovu korišćenja sredstava opšte alokacije specijalnih prava vučenja i Predlogu zakona o potvrdjivanju Sporazuma između nemačke razvojne banke КfW i Republike Srbije o zajmu za Program “Integrisano upravljanje čvrstim otpadom, faza I”.

Poslanici će se izjasniti i o predlogu razrešenja članova Nacionalnog saveta za kulturu i imenovanju novih članova, koje je podneo skupštinski Odbor za kulturu i informisanje.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x