Počeli pregovori predstavnika poljoprivrednika sa premijerkom i ministrima

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija Foto: (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC)
Podelite vest

Predstavnici sedam udruženja poljoprivrednika, koji protestuju u više gradova u Srbiji jer nisu ispunjeni njihovi zahtevi, započeli su sastanak u Vladi sa premijerkom Anom Brnabić, ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković i ministrom finasija Sinišom Malim, javila je Radio-televizija Srbije (RTS).

Poljoprivrednici su od Vlade Srbije tražili su da najniža otkupna cena mleka bude 78 dinara plus PDV, subvencije od 35.000 po hektaru za sve prijavljene površine i ukidanje ograničenja za subvencije do 20 hektara.

Zahtevali su i da premija za mleko bude najmanje 20 dinara po litru, da referentna cena ratarskih kultura bude izjednačena sa robnim berzama u Budimpešti i Parizu, kao i regulisanje uvoza mleka i mlečnih proizvoda u Srbiju prelevmanima na države Evropske unije i CEFTA sporazuma i na sve mlečne proizvode u iznosima koji će dati rezultate i destimulisati uvoz.

Poljoprivrednici su zatražili i dizel gorivo za sve obradive površine bez akciza sa PDV-om – 100 litara po hetaru za ratare i 300 litara po hektaru za povrtarske kulture.

Njihov zahtev je i regres za mlečne krave u iznosu od 40.000 dinara po kravi.

Dok se razgovori u Vladi Srbije ne završe i zahtevi poljoprivrednika ne ispune, članovi saveza sedam udruženja poljoprivredanika najavili su blokadu četiri putna pravca u Mačvi.

Poljoprivrednici iz Zrenjanina blokirali su put ka Novom Sadu, a blokiran je i alternativni pravac, stari Aradački put.

Ulaz i izlaz iz Zrenjanina je zbog toga onemogućen.

Kako je agenciji Beta rekao poljoprivrednik iz Aradca Dejan Đurin, put će biti blokiran do kraja pregovora.

Propuštaju se samo vozila sa decom.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x