Počinje konstitutivna sednica skupštine, danas samo potvrda mandata

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: Vlada Republike Srbije
Podelite vest

U Skupštini Srbije danas će biti održana konstitutivna sednica novog saziva, a mandati će biti potvrđeni poslanicima koji su izabrani na parlamentarnim izborima 3. aprila ove godine.

Dnevni red konstitutivne sednice uvek je isti, a prva tačka je potvrđivanje mandata narodnih poslanika.

Skupština se smatra konstituisanom kada se potvrdi dve trećine mandata.

Po dnevnom redu sledi izbor predsednika Narodne skupštine, izbor potpredsednika i imenovanje generalnog sekretara, a zatim i izbor članova radnih tela i izbor članova stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

Kako je dogovoreno na konsultacijama parlamentarnih stranaka, danas će u skupštini biti samo verifikovani mandati i položena zakletva, dok je nastavak sednice i izbor predsednika planiran za utorak.

Za mesto predsednika skupštine kako je najavljeno biće kandidovan Vladimir Orlić iz Srpske napredne stranke, a njemu će u radu pomagati sedmoro potpredsednika od kojih će troje biti izabrano iz redova opozicije.

Kako je ranije rečeno, za mesto potpredsednika biće kandidovani Božidar Delić i Zoran Lutovac, dok se ostala imena za sada ne znaju.

U novom sazivu sastav skupštine činiće 120 poslanika sa liste “Aleksandar Vučić Zajedno možemo sve”, 38 sa liste “Ujedinjeni za pobedu Srbije” koju je predvodila Marinika Tepić, a treća po snazi je koalicija SPS- JS sa 31 poslanikom.

Koalicija NADA ima 15 poslaničkih mesta, lista “Moramo” 13,a Dveri i Zavetnici po 10 poslnika.

Od manjina Savezu vojvođanskih Mađara je pripalo pet mandata, listi “Muftijin amanet” tri, Vojvođanima i SDA Sandžaka po dva i Albancima jedno poslaničko mesto.

Početak sednica je zakazan za 10.00 sati u Domu Narodne Skupštine.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x