Pokrajinska vlada ugrožava zgradu Banovine i prikriva stvarne razmere pričinjene štete

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Novi Sad O.S.R.
Podelite vest

Da su završeni radovi na sanaciji Banovine o trošku investitora koji je oštećenja izazvao i da „je posao bio vredan oko 850.000 dinara“ (nepunih 7000 evra), saznali su iz medija. Na osnovu podatka o ceni radova, jasno je da nije urađena nikakva ozbiljna sanacija i da su radovi bili kozmetičke prirode, navodi se u saopštenju šest potpisnika.

“To sigurno nije dovoljno da se otklone razlozi zbog kojih je građevinska inspekcija u novembru 2022. proglasila zgradu nebezbednom za boravak ljudi, a u izdatom rešenju konstatovala da je „ugrožena stabilnost objekta“. Elaborat o nastaloj šteti i merama sanacije koji je izrađen na zahtev Pokrajinske vlade do danas nije obelodanjen, i pored upućenog Zahteva za dostupnost informacija od javnog značaja, što je indikacija da i on potvrđuje kako je šteta na zgradi Banovine veća nego što tvrde lokalni čelnici Srpske napredne stranke i da pokrajinska vlada namerno prikriva ove činjenice”, piše u saopštenju.

Oštećenja zgrade Banovine nastala su kao posledica radova na izgradnji podzemne garaže Banovina, koja se gradi nelegalno jer važeća dozvola od
Uprave za urbanizam nije izdata u skladu sa zakonom, zbog čega će krivično odgovarati počinioci. Direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture obavestio je javnost u pisanoj izjavi da ta ustanova nije izdala neophodnu saglasnost za početak radova na zaštićenoj okolini Kompleksa Banovine, koji uživa status spomenika kulture.

Čelnici SNS-a su, međutim, više puta pokušali da obmanu javnost plasirajući dezinformacije kako je reč o manjim oštećenjima koja su planirana projektom, što je demantovano navodima građevinske inspekcije koja je izvršila uviđaj. Stoga zahtevamo da sadržaj Elaborata o nastaloj šteti i merama sanacije bude dostupan javnosti kako bi građani i sami mogli da se uvere u kavom je stanju jedna od najznamenitijih građevina Novog Sada. Zahtevamo, pored toga, da se pod hitno zaustave radovi na izgradnji garaže koja se gradi bez validne dozvole i da tužilaštvo pod hitno pokrene postupak po osnovu krivične prijave koju su 16. decembra 2022. protiv svih odgovornih za ovaj sramotni događaj podneli narodni poslanici Anna Oreg i Janko Veselinović.

Saopštenje su potpisali Akcija progresivne Vojvodine, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana, Pokret za preokret, Stranka slobode i pravde i
Zajedno za Novi Sad.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x