Pokret Jasno i glasno (Požarevac): Kako je neuslovan prostor za radnike Vodovoda postao uslovan za radnike PIO Fonda

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: JIG Požarevac
Podelite vest

Nakon što su gradske vlasti Požarevca odlučile da isele radnike Vodovoda iz zgrade koja je ocenjena kao “neuslovna” i počeli njenu rukonstrukciju, tender kojim su se tražili ponuđači za obavaljnje radova na rekonstrukciji je oboren. Grad je ubrzo kupio poslovni prostor “Komercijalne banke” sa namerom da tamo preseli “neka javna preduzeća”. U Pokretu Jasno i glasno (JIG) smatraju da su sporni i višemilionski ugovori o zakupu poslovnog prostora i da to predstavlja “neracionalno trošenje javnih sredstava” na šta ukazuju od 2019. godine. Saopštenje Pokreta Jasno i glasno iz Požarevca prenosimo u celini.

“Nije nam bilo teško da pročešljamo našu staru dokumentaciju i utvrdimo neke veze i korelacije između ovih činjenica. Najpre, skrenulo nam je pažnju da lokacija na koju se preselio RF P ista ona koja je figurirala kao jedna od dve ponude u vreme kada je JKP Vik trebalo da se preseli zbog, navodne, hitnosti izazvane restitucijom (hitnosti nikada nije bilo što dokazuje činjenica da su Komunalne službe i dalje na navedenoj lokaciji, kao i na osnovu niza drugih okolnosti koje smo dokazivali). Tada je preduzetnik SZR Joca Gorionik Milutinović Jovica ponudio prostor u ulici Lole Ribara 2 za zakupninu na desetogodišnjem nivou od 72.000.000 dinara bez PDV, dok je NN lice (kasnije se utvrđuje da je reč o Marku Nikoliću, javnom izvršitelju) ponudilo prostor u ulici dr Voje Dulića 4, za zakupninu na desetogodišnjem nivou od 154.463.760 dinara bez PDV.
                                                                           Izvod iz dokumentacije dobijene od Vodovoda
                                                                             Izvod iz dokumentacije dobijene od Vodovoda

Izbor mnogo nepovoljnijeg zakupa izabrana komisija Vodovoda obrazložila je tvrdnjom da je objekat u lošem stanju, da nema rashladni sistem, protivpožarni sistem i drugo. Uprkos tom „lošem stanju“, pokazuje se da godinu i po dana potom, isti prostor nije neuslovan za radnike RF PIO koji se, jednako kao kolege iz Vodovoda, po hitnom postupku i pre nego što je javna nabavka rekonstrukcije održana na snazi, sele u prostor za koji postoji osnovana sumnja da pripada SZR Joca Gorionik. .

Izvod iz dokumentacije dobijene od Vodovoda

Postavlja se pitanje da li su ova dva prostora jedina u gradu koja mogu poslužiti za kancelarije javnih preduzeća i ustanova Grada i RS, pod kojim uslovima je ugovor sa PIO Fondom zaključen i da li je ovo nagrada za ćutanje novog zakupca prilikom poraza u postupku pred VIK, kada ga je za prsa, a sa mnogo nepovoljnijom ponudom, pobedio javni izvršitelj? Postavlja se i pitanje kako će obaranje tendera za rekonstrukciju starog prostora RF PIO uticati na produženje roka u kome će RF PIO plaćati zakup Joci Gorioniku?

Da se vratimo sada zakupu JKP Vodovod i kanalizacija. Prema objavi požarevačkog gradonačelnika, Grad je kupio prostor „Komercijalne banke“ po procenjenoj vrednosti od 71.760.500 dinara i tamo će preseliti neka javna preduzeća. Šta to konrektno znači? Najpre, Grad je ovaj veliki prostor od 1306 metara kvadratnih kupio po ceni koja je niža od desetogodišnjeg zakupa koji je nudio Joca Gorionik Vodovodu i više od duplo niža od zakupnine koju se Vodovod obavezao da plati za zakup prostora u Voje Dulića 4.

Potom, ukoliko ovo znači da će se na navedenu lokaciju preseliti i JKP Vodovod i kanalizacija, to neće ostati bez obaveze da naknadi štetu svom zakupodavcu, zbog raskida ugovora pre roka, a prema slovu samog ugovora. Prema slovu samog ugovora koji nam je stavio na raspolaganje sam Vodovod, ukoliko se zakup raskine u prve četiri godine, dužnost je zakupca da plati iznose zakupnina za sve četiri prve godine a zaključno sa 5.5.2024. godine.

Dakle, sem što je već platio gotovo 20.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, u slučaju selidbe će morati da plati još toliko, a da taj prostor ne koristi i da ga pritom ponovo vraća zakupodavcu na ponovno slobodno  raspolaganje. Videti tačku 7.1.5. Ugovora.

 

                                                                                      Izvod iz Ugovora o zakupu JKP VIK

Iako je pohvalno da Grad Požarevac razmatra preseljenje javnih preduzeća na novu lokaciju i uprkos tome što bismo to smatrali prećutnim priznanjem svih teza koje je Pokret Jasno i glasno izneo tokom 2019. godine u pogledu višemilionskog zakupa i njegove štetnosti, te našom diskretnom pobedom, nije izostao gorak ukus zbog nastavka neracionalnog trošenja javnih sredstava.

Imajući u vidu da su procenjeni radovi rekonstrukcije sedišta RF PIO Filijale Požarevac veći od cene po kojoj je kupljen prostor “Komercijalne banke” za oko 20 miliona, imajući u vidu da su kumulativne cene zakupa na koje se obavezuju naša javna preduzeća veće od cena za kupovinu objekata, postavlja se pitanje da li naši upravljači imaju loše finansijske savetnike, ili je reč o sistematskom i neprekidnom neracionalnom trošenju ili pljački javnih prihoda?, kažu u Pokretu Jasno i glasno.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x