Poljoprivrednici Stiga: Zabrana izvoza pšenice 2022, zbog prehrambene sigurnosti, ugrozila opstanak

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Arhivski snimak Foto: O.S.R.
Podelite vest

Poljoprivrednici Stiga zatražiće danas od predstavnika Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede odgovor kome da prodaju višak pšenice koji nije izvezen prošle godine, zbog odluke države da čuva prehrambenu sigurnost.

Predsednik Udružeja poljoprivrednika tog kraja Nedeljko Savić rekao je za Betu da su poljoprivrednici nezadovoljni i visinom subvencijama po hektaru koje nisu povećane ni za dinar u odnosu na prošlu godinu, a sav repromaterijal je poskupeo više desetina odsto.

“Ministarka poljoprivrede (Jelena Tanasković) ‘prodaje’ falš priču da će nam uvođenje e-agrara doneti, ne znam kakvu dobrobit, a subvencije po hektaru su i ove kao i prošle godine 6.000 dinara po hektaru i regres za gorivo 3.000 dinara za najviše 20 hektara, a svi troškovi su drastično porasli”, rekao je Savić.

Dodao je da Ministarstvo samo poziva na pregovore kako bi zaustavilo da se nezdovoljstvo prelije na ulice, a od tih razgovora koji traju mesecima, nema nikakvih rezultata.

Savić je rekao da je prošle godine zabranjen izvoz pšenice, kada je mogla da se izveze i po 40 dinara po kilogramu, a da su sada cene pale na ispod 30 dinara i da nema tražnje.

“Prošle godine kada je skinuta zabrana izvoza pšenice izvezeno je svega 400.000 tona, a do žetve je ostalo da se proda još oko 1,2 miliona tona, a trgovina je potpuno stala i pred žetvu će cena pšence verovatno biti oko 24-25 dinara. Kako poljoprivreda može da opstane u takvim uslovima”, upitao je Savić.

Dodao je da je odlukom o zabrani izvoza pšenice ugrožen ekonomski opstanak poljoprivrednika.

Savić je rekao da Ministarstvo poljoprivrede i država nemaju strategiju za razvoj poljoprivrede, da su subvencije male u odnosu na one koje se dele stranim investitorima i da im u takvim uslovima uvođenje digitalizacije neće pomoći da ne propadnu.

On je rekao da, ukoliko država ne ponudi rešenja za probleme u poljoprivredi, da će poljoprivredni proizvođači preduzeti radikalne mere.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x