Poslanici usvojili izveštaj o pregovaračkom procesu sa Prištinom

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: RTS 2 printscreen
Podelite vest

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su večeras izveštaj o pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini, sa 154 glasa za i 23 protiv, dok devet poslanika nije glasalo.

Izveštaj je parlamentu podnela Vlada Srbije i odnosi se na pregovarački proces Beograda i Prištine od 1. septembra 2022. do 15. januara 2023. godine.

Dvodnevnoj raspravi u parlamentu prisustvovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je izjavio da će Srbija nastaviti da pregovara o svakom, pa makar i najlošijem predlogu o Kosovu jer ne sme da ponovi loša iskustva iz prošlosti.

Naveo je i da Srbiju u narednom periodu očekuju veliki razgovori, kao i borba za osnivanje Zajednice srpskih opština.

Današnje zasedanje proteklo je mirno, za razliku od prvog dana kada je kratko prekinut rad, jer su poslanici opozicije ustali i krenuli ka stolu predsedavajućeg tvrdeći da im je uskraćeno pravo na repliku.

Predsednik Skupštine Vladimir Orlić to je okarakterisao kao “napad na predsednika države”, pa je došlo do koškanja poslanika vlasti i dela opozicije.

Poslanici Narodne stranke napustili su danas skupštinsku sednicu jer je po njegovim rečima, predsednik Srbije raspravu o najvažnijem državnom i nacionalnom pitanju “pretvorio u cirkusku predstavu”.

Poslanici će u subotu započeti vanredno zasedanje sa 32 tačke dnevnog reda, među kojima je i set pravosudnih zakona koji se donose radi usklađivanja sa Ustavom Srbije.

Na dnevnom redu su zakoni o sudijama, o Visokom savetu sudstva, o javnom tužilaštvu i Visokom savetu tužilaštva, kao i o uređenju sudova kojim bi trebalo da se izbor sudija i tužilaca izmesti iz Skupštine Srbije.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x