Posle 11 godina rekonstrukcija leskovačkog odmarališta na Vlasini počinje krajem leta

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube Milan Stojković video printscreen
Podelite vest
Posle dugog sudskog spora sa opštinom Surdulica, omladinsko naselje iznad Vlasinskog jezera koje 11 godina čeka na restauraciju, pripalo je Leskovcu, a prema rečima direktora Turističke organizacije Leskovac (TOL) Nebojše Kocića u toku je izrada projektne dokumentacije.

Kocić se nada da će se do kraja leta početi rekonstrukcija dve kućice za odmor, a njih je u ovom naselju ukupno osam.

“U toku je izrada projektne dokumentacije za Vlasinu. Tender je dobila kuća iz Niša koja će obavljati radove. Pre nekoliko dana smo bili sa njima zajedno na jezeru, kako bi se izvršila merenja i utvrdilo šta je potrebno da se sanira. Dosta toga je u ruiniranom stanju”, kazao je Kocić za Betu.

On je naveo da je pre tri godine počeo da traži novac za sanaciju odmarališta, smatrajući da je važnost odmarališta Vlasine od velikog značaja za grad ali i za ceo jug Srbije.

Kocić je rekao da je sanacija odmarališta kada su krenuli da traže novac, koštala 43 miliona dinara, a da je sada taj iznos 77 miliona plus PDV, kao i da su od tog iznosa dobili 10 miliona od Ministarstva turizma.

On je istakao da je TOL uputio još jedan zahtev ministarstvu za novac, jer se prva faza rekonstrukcije završava, kao i da je Grad Leskovac dao 15 odsto sredstava za projekat.

Prema njegovim rečima, deset miliona dinara biće dovoljno samo za sanaciju objekata, što nije dovoljno jer je osam objekata, a za sanaciju svakog potrebno je osam ili devet miliona dinara.

Kako ističe Kocić, najveći problem je što polovina dobijenog novca mora da ode na adaptaciju kuhinje koja se nalazi u sklopu odmarališta, a ona mora da bude po HASAP standardu.

Leskovačko odmaralište na Vlasini je prvo bilo u vlasništvu Surudulice, zatim u vlasništvu New toursa, i na kraju privatne firme koju je koristila AD Crna Trava.

Ovo naselje sa osam drvenih kućica i upravnom zgradom, kuhinjom i trpezarijom, bilo je mesto okupljanja mladih, posebno onih sa tada aktuelnih radnih akcija.

Projektnu dokumentaciju finansirao je grad Leskovac sa 1,5 miliona dinara.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x