Potpisano Pismo o namerama o saradnji AP Vojvodine i kineske provincije Šandong

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: POKRAJINSKA VLADA Autor: ANDREJ PAP
Podelite vest

Novi Sad – Pismo o namerama o uspostavljanju i razvijanju prijateljskih odnosa i saradnje Autonomne pokrajine Vojvodine i kineske provincije Šandong potpisali su danas, na onlajn sastanku, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i viceguverner Šangonga, DJi Binčang.

Kako je saopšteno iz Pokrajinske vlade, dve strane radiće na podsticanju institucija i privrednih društava u razvijanju međusobne komunikacije i saradnje u oblastima privrede, infrastrukture, poljoprivrede, nauke i tehnologije, obrazovanja, zaštite životne sredine.

“Ovo je prvi korak ka uspostavljanju konkretne saradnje između AP Vojvodine i provincije Šandong u brojnim oblastima od zajedničkog interesa. Odnosi Srbije i Kine razvijaju se u svim pravcima”, rekao je Mirović i naveo da je Srbija u svemu, posebno u razvoju ekonomskih odnosa, pouzdan partner i saveznik Kine.

Dodao je da Vojvodina, kao najrazvijeniji deo Srbije, već godinama intenzivira veze sa kineskim provincijama, a da o tome najbolje govori podatak da Pokrajinska vlada ima potpisane dokumente o saradnji sa sedam regiona u Kini.

“Vojvodina je poljoprivredna regija, ali ujedno i centar savremenih industrijskih tehnologija. Očekujemo da ovim dokumentom ojačamo saradnju sa provincijom Šandong, produbimo odnose naše dve pokrajine, ali i da privučemo nove investicije u Vojvodinu”, rekao je Mirović.

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo navela je da je Kina treći trgovinski partner Srbije po obimu razmene, ocenjujući da veze na lokalnom i pokrajinskom nivou imaju poseban značaj u sveobuhvatnim odnosima dveju zemalja.

Viceguverner Binčang ocenio je da se poslednjih nekoliko godina kinesko-srpski odnosi razvijaju veoma dobro, istakavši uverenje da će potpisani dokument biti novi pokretač saradnje.

Danas je potpisan i Sporazum o bratimljenju Zrenjanina i grada Jentaj u provinciji Šandong, a potom je održan i onlajn sastanak o saradnji u oblasti poljoprivrede.

Šandong, u istočnom priobalju zemlje, jedina je kineska provincija sa više od 100 miliona stalno nastanjenog stanovništva koje se u najvećem broju bavi poljoprivredom, vinarstvom i turizmom.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x