Jedinstveno upravno mesto samo je jedan od rezultata reforme javne uprave koja se u Srbiji sprovodi uz podršku Evropske unije, a glavni koorodinator reforme je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Poziv lokalnim samoupravama da konkurišu za sredstva za otvaranje Jedinstvenog upravnog mesta

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: http://mduls.gov.rs/ TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bg
Podelite vest

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović pozvala je danas gradove i opštine da konkurišu za sredstva za otvaranje Jedinstvenog upravnog mesta u 2022, ističući da će im na raspolaganju biti dostupno dva i po puta više sredstava nego u ovoj godini, odnosno 100 miliona dinara.

“Za sada u Srbiji ima 25 gradova i opština koje imaju Jedinstveno upravno mesto. Ovim pozivom u januaru pridružiće im se još 15-ak gradova i opština. Pozivam gradske i opštinske uprave da se prijave već u januaru, odmah posle novogodišnjih praznika, što znači da je vreme da sada pripremaju dokumentaciju i da apliciraju za sredstva za otvaranje Jedinstvenog upravnog mesta”, rekla je Obradović agenciji Beta.

Istakla je da je prioritet ministarstva da gradjani u svojim lokalnim samoupravama dobiju profesionalnu i ljubaznu uslugu preko Jedinstvenog upravnog mesta.

“Kada na jednom mestu, u jednoj šalter sali možete da završite sve svoje poslove i da dodjete po neku potvrdu ili uverenje koje vam je bilo do sada neophodno da nađete u gradskoj ili opštinskoj upravi, to značajno vama štedi i vreme i novac”, kazala je Obradović.

Podsetila je i da su u prethodnoj godini državni organi i institucije u Srbiji međusobno elektronski razmenili 10 miliona dokumenata, “što znači da su deset miliona puta gradjani Srbije manje išli na šaltere i manje trošili vreme i novac da bi završili neki svoj posao”.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić naveo je da je taj grad, uz finansijsku podršku Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, opštinski uslužni centar transformisao u moderno Jedinstveno upravno mesto.

“Mi smo krenuli u reformu javne uprave i naše uprave poodavno. Želimo da što je moguće više usluga pružimo gradjanima na jednom mestu, da imamo objedinjene usluge i republičkih organa i lokalne samouprave i da čovek kada dodje u Jedinstveno upravno mesto može da što je moguće više poslova završi”, kazao je Vasić.

Prema njegovim rečima, za otvaranje Jedinstvenog upravnog mesta u Pirotu bilo je potrebno nekoliko meseci, jer je bilo nužno da se reformišu i objedine mnoge procedure, da se zaposleni obuče da koriste šaltere, komunikacije, informacione sisteme.

“Mislim da je to vrlo dobro i za nas kao lokalnu samoupravu i organ uprave, i za ljude koji dolaze ovde po bilo koju uslugu. Želimo da se osavremenimo, da ljudi imaju pristup našim uslugama iz bilo kog dela sveta, da možete sada vi i iz Beograda i iz Australije da tražite neka dokumenta preko e-Šaltera”, rekao je Vasić.

Istakao je da su građani Pirota već upoznati šta sve mogu da dobiju u Jedinstvenom upravnom mestu, navodeći da, na primer, mogu da završe svoje poslove u rasponu od dečije zaštite do poslova u vezi sa odeljenjem za urbanizam.

Jedinstveno upravno mesto samo je jedan od rezultata reforme javne uprave koja se u Srbiji sprovodi uz podršku Evropske unije, a glavni koorodinator reforme je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x