Prekinuta isporuka ruskog gasa ka Evropi preko gasovoda Severni tok

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

FILE - Lightning strikes the business tower Lakhta Centre, the headquarters of Russian gas monopoly Gazprom in St. Petersburg, Russia, Thursday, May 20, 2021. Russia's Gazprom state-controlled energy giant said it will shut down the Nord Stream 1 natural gas pipeline to Germany for three days of maintenance starting Wednesday, raising economic pressure on Germany and other European countries that depend on the fuel to power industry, generate electricity and heat homes. (AP Photo/Dmitri Lovetsky, File)
Podelite vest

Isporuka ruskog gasa ka Evropi preko gasovoda Severni tok ponovo je zaustavljena danas, javila je evropska mreža za transport gasa Entsog.

Ruski gasni gigant Gasproim, takođe danas, je objavio da su “potpuno” prekinute isporuke zbog radova na održavanju koji treba da traju tri dana.

“Predviđeni radovi na stanici za kompresiju gasa su počeli” naveo je Gasprom u saopštenju objavljenom preko Telegrama.

Gasprom je ranije najavio da će biti trodnevni prekid isporuka gasa vezano za rad na jednoj stanici za kompresiju koja se nalazi u Rusiji. Gasovod direktno povezuje gasna polja u Sibiru sa severnom Nemačkom odakle se dalje izvozi ka drugim evropskim zemljama.

Gasprom je najavio da će isporuke biti prekinute na tri dana od 31. avgusta do 2. septembra. Isporuke će potom biti nastavljene sa protokom od 33 miliona kubnih metara gasa dnevno, naveo je Gasprom.

Od kada su zapadne zemlje uvele sankcije Moskvi posle pokretanja ofanzive na Ukrajinu, Rusija je nekoliko puta smanjila isporuke gasa Evropi, koja od nje uveliko zavisi.

Rusija je već znatno smanjila izvoz gasa preko tog gasovoda. Ona takođe odbacuje optužbe da koristi snabdevanje energentima kao način da kazni zapadne zemlje zbog uvođenja sankcija oko njene invazije Ukrajine.

Gasovod Severni tok jedan proteže se 1.200 kilometara ispod Baltičkog mora od ruske obale blizu Sankt Peterburga ka severoistočnoj Nemačkoj. Otvoren je 2011. i preko njega može da se preveze maksimalnih 170 kubnih metara gasa dnevno iz Rusije za Nemačku, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Gasovod je zatovren na 10 dana u julu, takođe za popravke prema Rusiji, i od nedavno radi sa samo 20 odsto kapaciteta zbog, kako Rusija kaže, neispravne opreme.

Evropske vođe strahuju da bi Rusija mogla da produži zatvaranje gasovoda u nastojanju da podigne cene gasa koje su već porasle 400 posto.

Rusija je do prošle godine činila oko 40 odsto uvoza gasa u EU, a evropske zemlje mesecima se bore da pronađu druge izvore snabdevanja gasom.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x