Prelepa PLANINA DEVICA: Vrhovi Čapljinac, Oštra čuka i Aleksin kamen mame lepotom (FOTO)

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

PLANINA DEVICA: MIroslav Dokman
Podelite vest

Planina Devica nalazi se istočno i jugoistočno od Sokobanje, omeđava Sokobanjsku kotlinu sa njene istočne strane. U neposrednoj blizini Device je i planina Ozren, a dve planine su jedna od druge na najmanjoj razdaljini kod prevoja Vlasina, na oko 900 metara nadmorske visine, između sela Jezero i same Sokobanje.

Najviši vrh Device je Čapljinac, visok 1186 metara, koi se nalazi u središnjem delu planine. Devica u višim delovima ima i kraških površi, a viši delovi Device su uglavnom ogoljeni i predstavljaju ogromne površi. Čapljinac se nalazi usred guste šume, i sa njega se skoro ništa i ne može videti.
PLANINA DEVICA: Miroslav Dokman

Zato je najpoznatiji i najatrakaviniji vrh na Devici, u stvari vrh Oštra čuka (1075 m), koji se nalazi u neposrednoj blizini prevoja Vlasina, na starom putu Niš – Sokobanja i susedne Ozren planine.

Oštra čuka se može uočiti iz velikih udaljenosti, čak i sa Suve planine ili sa autoputa kod Leskovca. Po obliku, podseća i na Rtanj, te kod posmatrača dolazi do zabune koji od dva atraktivna vrha je u njihovom vidokrugu. Oštra čuka je sa tri stane dominantna stena, neosvojiva tvrđava, sa oštrim i dubokim liticama. Ipak, sa severoistočne strane stene Oštre čuke, postoji jedna prohodna staza kojom se i planinari i rekreativci mogu popeti na ovaj impoznatni vidikovac, odakle se vide i planine juga Srbije, ali i Pomoravlje, Šumadija, Jastrebac, Kopaonik, Rtanj i Stara planina.

Po atraktivnosti, za Oštrom čukom ne zaostaje mnogo ni vrh Aleksin kamen (1100 metara), koji se nalazi jugoistično od Oštre čuke, na najvišem grebenu Device, koji postepeno vodi sve do Čapljinca. 
 
PLANINA DEVICA: MIroslav Dokman

Zahvaljujući aktivnostima Planinarskog društva “Oštra čuka” Sokobanja, mnogo je staza uređeno i obeležno na Devici. Svakog septembra meseca, ovde se održava i međunarodna planinarska manifestacija, i to počev od 2011.godine.

Praktično, od Sokobanje do sela Radenkovac, preko vrhova Oštra čuka, Aleksin kamen i Čapljinac, postoji uređena planinarska staza, čija je dužina 20 kilometara.
Znatno kraća varijanta je ukoliko bi se ka vrhovima Device krenulo od etno kompleksa Kalinovica. Postoji i sasvim lagana i još kraća staza, sa manjim visinskim razlikama, ako bi se ka vhrovima krenulo od prevoja Vlasina. Tada bi prvi cilj bio vrh Oštra čuka, potom bi se išlo ka Aleksinom kamenu, na kraju, simbolično, otišlo bi se i do najvišeg vrha, Čapljinca, i uglavnom istom stazom, samo bez ponovnog uspona na Oštru čuku, mogli bismo da se vratimo nazad na prevoj Vlasina.
U blizini prevoja Vlasina, oko kilometar prema Sokobanji, nalazi se i poznati izvor Šopur, koji nikada ne presušuje, i mnogi putnici ovde zastanu radi osveženja, što i mi preporučujemo.

U lepotama Device, na nekoj od dužih ili kraćih staza, uživaju i gosti Sokobanje, a Devica je planina dostupna i Nišlijama, nije daleko doći ni do Sokobanje, ni do prevoja Vlasina. Bilo kojom stazom da se krene, uživanje će biti potpuno, u prirodnim lepotama i pogledu.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x