Premijerka Brnabić čestitala Pesah jevrejskoj zajednici u Srbiji

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaVideo printscreen
Podelite vest

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić uputila je danas čestitku povodom praznika Pesah vrhovnom rabinu Jevrejske zajednice u Srbiji Isaku Asijelu, predsedniku Saveza jevrejskih opština u Srbiji Aleksandru Albahariju i svim pripadnicima Jevrejske zajednice u Srbiji.

“Sećanje na zajednička stradanja i borbe kroz koje smo prolazili, naša dva naroda potvrđuju viševekovnim prijateljstvom koje dele kroz istoriju, kroz iste vrednosti slobode, pravde i ljubavi prema otadžbini”, navela je premijerka.

Ona je u ime Vlade Srbije uputila želju Jeverejima da praznik koji nosi poruke slobode, pravde i ljubavi prema otadžbini, proslave u zdravlju, miru i duhovnoj radosti.

Jevreji na Pesah slave vezu sa Bogom, i slobodu, kraj ropstva u kome su živeli u Egiptu pre više od 3000 godna, u vreme faraona. Hebrejska reč „Pesah” znači „preskočiti”, „biti pošteđen” i govori o dokazu Božije ruke u istoriji jevrejskog naroda.

U Starom Zavetu, u 2. Mojsijevoj knjizi, kaže se da, nakon što je faraon odbio da oslobodi Izraelite, a šta su ga po Božijem nalogu molili Mojsije i Aron, Bog je posle svakog odbijanja na Egipćane poslao pošast: krv (na nekoliko dana, voda se pretvara u krv), žabe, komarce, muve, stočnu kugu, crne čireve na ljude i životinje, grad, skakavce, neprestani trodnevni mrak i kao poslednju desetu pošast – smrt svih prvorođenih ljudi i životinja.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x