Preminuo Milan Vlajčić, filmski kritičar, suosnivač NUNS-a i prvi predsednik Suda časti

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Fejsbuk privatna arhiva
Podelite vest

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo je danas da je preminuo suosnivač tog udruženja Milan Vlajčić, koji je bio i prvi predsednik Suda časti.

“Na samom početku sunovrata profesije bio je na jedinoj strani koju je poznavao, medju najboljima, kolegama koje su se odupirale represiji, mraku, instrumentalizaciji novinarstva i njegovog pretvaranja u ratnohuškačku propagandu”, navodi se u saopštenju.

Vlajčić je rodjen 1939. godine u Beogradu, gde se školovao i diplomirao na Katedri za opštu književnost sa teorijom književnosti Filološkog fakulteta.

Bio je urednik kulturnih rubrika Studenta, Mladosti, Vidika, filmski je, pozorišni, književni i televizijski kritičar, a godinama je radio u Politici, NIN-u i brojnim časopisima, za šta je dobijao nagrade i priznanja, medju kojima su “Zlatno pero”, “Dušan Duda Timotijević”, “Milan Bogdanović”, “Nebojša Popović”, te “Zlatni beočug”, nagradu Beograda za trajni doprinos kulturi, 2000. godine.
Objavio je više knjiga, a bio je i član medjunarodnih žirija na filmskim festivalima u Kanu, Berlinu, Veneciji, Montrealu, Krakovu, Monpeljeu, Minhenu i Beču.

Komemoracija će biti održana u ponedeljak, od 12.00 sati u Dorćol placu, a sahrana u sredu, na Novom groblju, u 12.30.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x