Prevencija i lečenje gojaznosti kod dece i adolescenata – Program „ČIGOTICA“

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

ČIGOTA ®
Podelite vest

Potreba za prevencijom gojaznosti proizilazi iz dramatičnog porasta njene učestalosti, ograničenih mogućnosti lečenja i direktnog i indirektnog uticaja na razvoj niza hroničnih bolesti koje se javljaju uz gojaznost u sve mlađoj životnoj dobi. Kao odgovor na epidemiju gojaznosti kod dece u Srbiji od 2008. godine formiran je u Specijalnoj bolnici “Čigota” na Zlatiboru, Centar za prevenciju i lečenje gojaznosti kod dece i adolescenata i program popularno nazvan „Čigotica“.

U Centru je od avgusta 2008. do sada  lečeno vise od 7.800  gojaznih adolescenata iz Republike Srbije i susednih zemalja.

Prilikom dolaska u ČIGOTU ® korisnici programa „Čigotica“ imaju prijem i pregled pedijatra. Inicijalni pregled pedijatra i procena prekomerno uhranjenog ili  gojaznog deteta obuhvata anamnezu (podaci o evoluciji gojaznosti, procenu porodičnog rizika) i klinički pregled.

Ishrana je hipokalorijska sa očuvanom hranjivom vrednosću. Izbor namirnica je raznovrstan, tako da su zadovoljene potrebe dece za gradivnim i zaštitinim materijama. Ukupna dnevna količina hrane podeljena je u 5-6 obrka, sa preporukom da se obroci nikako ne izostavljaju.

Kroz mini radionice pripreme hrane koje drži dijetetičar nutricionista i predavanja o pravilnoj ishrani učimo korisnike programa Čigotica, kako da nastave da se zdravo hrane.

Planirane fizičke aktivnosti na programu Čigotica su:
1. Šetnje – brzi hod u prirodi, na TRIM stazi, ili na kardio-fitnes trenažerima,
2. Vežbe oblikovanja i jačanja pojedinih mišićnih grupa, bez rekvizita, ili uz pomoć izotoničnih fitnes trenažera, ili sa rekvizitima kao što su terapeutska lopta, elastične trake, na TRIM polgonu i sl.,
3. Vežbe u vodi,
4. Trenažno plivanje,
5. Terenske igre, aktivnosti na otvorenom i
6. Sportske igre.

Psiholog je uvek tu za decu – od prvog do poslednjeg dana programa. Zajedno prolaze kroz period upoznavanja, adaptacije, druženja i na kraju, rastanka koji često završi sa po kojom suzom u uglu oka.

Predavanja o rizicima, komplikacijama i lečenju gojaznosti pedijatra, psihologa, profesora fizičkog faspitanja, nutricioniste i radionice uz razmenu iskustava gojazne dece doprinose lečenju i izboru zdravog načina života.
Stavovi o stilu života, prehrambenim navikama i telesnoj aktivnosti, obično se uče i stiču u porodicama gde su duboko ukorenjeni. Terapijski tretman, a prvenstveno edukacija, mora obuhvatiti i porodicu.

Svi segmenti prorama “Čigotica” utiču na jačanje svesti adolescenata o individualnoj odgovornosti za sopstveno zdravlje (što je osnovni cilj i ključni elemenat programa za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju gojaznih adolescenata) zaslužuje punu podršku i solidarnost društva.

„ČIGOTA“ Zlatibor
Dr Dragoslava Zeke Smiljanića, Zlatibor
031 597 597
www.cigota.rs
FACEBOOK

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x