Priče iz davnina “stanuju” u starom selu “SIROGOJNO” (FOTO)

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Selo Sirogojno; Foto: Vidi Srbiju
Podelite vest

Staro selo “Sirogojno” nalazi se na samo 20-tak kilometara od centra Zlatibora, uz dobar ali “krivudav” put lako se stiže do samog kompleksa koji već decenijama jeste jedan od bisera turističke ponude na Zlatnoj planini.

Ovaj muzej na otvorenom prikazuje arhitekturu, organizaciju samih zdanja, način života i rada meštana brdsko – planinskih predela dinarske regije, koji su od davnina naseljavali ove krajeve.

Kompleks ovog jedinstvenog muzeja na otvorenom prostire se na pet hektara i ima 50 objekata. Svi ovi objekti nisu od davnina tu i bili već su preseljeni, tj. donet iz obližnjih sela.

SIROGOJNO: Vidi Srbiju

Staro selo “SIROGOJNO” sastoji se od nekoliko celina:

I domaćinstvo
II domaćinstvo
Privredni deo
Čobanski stan
Zanatske radionice
Učionica

Svaka od kuća ima svoju postavku sa posebnom tematikom i težnju da na što bolji način predstavi život tadašnjih meštana zlatiborskih sela. Brojni turisti rado zaviruju u ove odaje jer se obilaskom stiče prava slika života naših predaka.

“Sve je tako lepo uređeno. U mnoge kuće može da se uđe a tek kada sve ovo vidite saznajete mnogo o teškom životu naroda koji je decenijama na ovim poljima uzgajao stoku i živeo samo od toga”, kažu turisti koji radi obilaze ovaj muzej na otvorenom.

Kompleks crkve Svetih apostola Petra i Pavla iz XVIII veka i Muzeja na otvorenom stavljeni su pod zaštitu zakona kao kulturno dobro – spomenik kulture od izuzetnog značaja a 2013. godine Muzej je proglašen za ustanovu kulture od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju.

Poseban gušt je posetiti krčmu koja je smeštena u samom selu. Napravljena  baš po ugledu na ostale građevine. Ljubaznost osoblja ne manjka pa je dobar provod zagarantovan a o kvalitetu spremljenih jela ne treba trošiti reči.

“Mi smo se odlučili za pasulj jer smo čuli da je ovde odličan. Nismo pogrešili. Ono što nam se dodatno sviđa jesu pite koje su domaće, pravljane od heljdinog brašna i sa odličnim sirom, to niko ne treba da propusti ko prošeta ovim selom”, preporuka je turista iz Vranja.

Hrana u ovoj krčmi spravlja se na tradicionalni način a u ponudi su ovdašnji specijaliteti: sir, kajmak, pršuta, heljdopita, pogačice od crnog brašna i brojna kuvana jela, pečena jagnjetina, pasulj prebranac, jagnjeće sarmice, razne pite, kolač „staro selo“. Uz ova jela služe se tradicionalna pića: vodnjika, čajevi od domaćih trava, rakija…

Kada pitate konobara koliko treba da se plati, on će vam nasmejano odgovoriti da iza krčme postoje neka drva koja treba da se spreme za zimu. Naravno uz smeh gostiju, nakon 3 minuta doneće vam račun.

Prvi muzej na otvorenom napravljen je u Švedskoj 1891. godine što je dalo ideju našim graditeljima da naprave sličan sa našom tematikom. Sam proces izgradnje i prenošenja, postavljanja i rekonstrukcije zlatiborskih brvnara u „Starom selu“, započet je prema projektu arhitekte Ranka Findrika i Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture 1980. godine. Inicijativa je potekla od organizacije domaće radinosti iz Sirogojna i ostvarena je upornošću Dobrile Vasiljević-Smiljanić, angažovanjem etnologa Bose Rosić, nadležnih republičkih institucija i mnogobrojnih saradnika.

The gallery was not found!

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x