Prijavljeno 1.306 neželjenih reakcija na vakcinu do sada, od toga šest tromboza

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: RTS video printscreen
Podelite vest

Danas je tačno godinu dana otkakao je u Srbiji data prva doza vakcine protiv korone. Direktorka Instituta “Batut” Verica Jovanović kaže da je do sada dato više od osam miliona doza vakcine, a da je buster primilo više od 1.600.000 ljudi.

Jovanovićeva je podvukla da je izvesno da buster doza štiti od teških formi bolesti. Predstavnica Agencije za lekove i medicinska sredstva Jelena Mitrašinović kaže da je do sada prijavljeno 1.306 neželjenih reakcija, od čeka su šest teški oblici tromboze.

U ovom trenutku u Srbiji je mirnija epidemijska situacija, koju bi trebalo iskoristiti i za planiranje strategije protiv novog omikron soja, ali i za ubrzavanje procesa imunizacije. Prema svim istraživanjama i iskustvu zemalja u kojima je taj soj virusa već neko vreme u cirkulaciji, treća – buster doza ojačava imunitet i protiv omikrona.

Danas je u našoj zemlji tačno godinu dana otkakao je data prva doza vakcine protiv korone. Fajzer vakcinu tada su prvi dobili premijerka Ana Brnabić, epidemiolozi Predrag Kon i Darija Kisić, i otpočela je vakcinacija zdravstvenih radnika.

Direktorka Instituta “Batut” Verica Jovanović rekla je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a povodom pojave omikron varijante koronavirusa u Srbiji da su u skladu sa SZO uveli predostrožnost za sve koji dolaze iz Južne Aafrike što se pokazalo kao opravdano jer je kod porodice koja je došla iz Bocvane posle nedelju dana od sletanja konstatovana omikron varijanta virusa.

“Utvrđeno je da se omikron brzo širi, da jedna osoba može da prenese virus na pet, do šest osoba, što ukazuje na povećanu infektivnost”, navela je Jovanovićeva.

Prema njenim rečima, mere ostaju na snazi – izbegavati boravak u zatvorenom prostvoru bez zaštite, a s obzirom da se bliže novogodišnji praznici lične mere su broj jedan u zaštiti. Napominje da je u Srbiji dato više od osam miliona doza vakcine, a da je buster primilo više od 1.600.000 ljudi. Jovanovićeva je podvukla da je izvesno da buster doza štiti od teških formi bolesti.

Predstavnica Agencije za lekove i medicinska sredstva Jelena Mitrašinović kaže da je Agenciji prijavljeno 1.306 neželjenih reakcija nakon vakcinacije, uglavnom očekivane povišene temperatute i sindroma sličnih gripu.

Kako je rekla, teže reakcije posle vakcinacije poput tromboze zabeleženo je kod šest  slučajeva, a kod tri je donet zaključak o povezanosti sa imunizacijom.

Apel lekarima da prijave reakcije na vakcinu

Mitrašinovićeva je poručila je lekarima da ukoliko imaju sumnju o reakcijama na vakcinu da je prijave epidemiološkoj službi kako bi se vršio nadzor nad tim događajima.

“Kada tumačimo te teže događaje posle vakcinacije treba napomenuti da se radi o retkim slučajevima i mnogo je češća pojava tih oblika kod onik koji su oboleli od kovida nego kod vakcinisanih”, napomenula je Mitrašinovićeva.

Prema njenim rečima, najviše neželjenih reakcija je u uzrastu od 18 do 44 godine, više je ženskog pola, mada žene inače češće prijavljuju neželjene reakcije, revnosnije su prema svom zdravlju. Jovanovićeva je rekla da svi tragamo za mehanizmima kako povećati vakcinaciju, a dokazano je da one štite, a posle ovoliko doza znamo da imaju zaštoitni efekat.

“Neželjena dejstva ne predstavljaju razlug da se ne obavi vakcinacija. Sam virus ne bira godine, komplikovani slučajevi se javljaju i kod mladih i starijih”, kaže Jovanovićeva dodajući da kako godine rastu obuhvat vakcinacije je veći.

Najmanje ljudi je vakcinisano u Tutinu – svega 22 odsto, dok je u Beogradu u Starom Gradu taj procenat 84 odsto. Mitrašinovićeva je rekla da je Agencija za lekove i medicinska sredstva garant kvaliteta i bezbednosti i da se sve proverava u Nacionalnoj laboratoriji.

“Pre nekoliko godina SZO nas je svrstala u 50 najboljih regulatornih tela u sveta. Mnoge zadatke obavljamo profesionalno”, napomenula je Mitrašinovićeva.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x