Proglašeni pobednici takmičenja Svetske organizacije za intelektualnu svojinu za 2022.

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: GoogleStreetView printscreen
Podelite vest

Zavod za intelektualnu svojinu Srbije proglasio je pobednike takmičenja za dodelu nagrada Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO) za 2022. u četiri kategorije, a biće dodeljene 15. novembra, na 102. godišnjicu tog zavoda.

Nagrade su dodeljene u četiri kategorije, pronalazača ili grupe pronalazača za patent (WIPO Medal for Inventors), pravnih lica za privrednu primenu industrijske svojine (WIPO IP Enterprise Medal), autora za monografsko delo ili studijsku izložbu u oblasti društveno humanističkih nauka (WIPO Medal for Creativity) i učenika ili grupe učenika srednje škole za pronalazak (WIPO Schoolchildren’s Medal).

Nagrada “WIPO Medal for Inventors”

Dodeljena je za patent koji ima konkretnu primenu i dokazan uspeh na tržištu, pripala je diplomiranom mašinskom inženjeru, vlasnici i direktorki fabrike “Korali” Dušanki Roglić koja zapošljava oko 80 radnika, jer je na tržištu regiona komercijalizovala dva domaća patenta za pronalaske podzemnih kontejnera za ekološko i bezbedno odlaganje otpada.

Reč je o patentima kojima je obezbedjena lakša manipulacija, bolji higijenski uslovi, minimalni kontakt korisnika i kontejnera, dugi vek upotrebe, ekonomska isplativost, lep spoljni izgled, pri čemu ispunjavaju medjunarodne standarde za uredjaje tog tipa.

Nagrada “WIPO IP Enterprise Medal”

U kategoriji za domaće pravno lice ili domaćeg preduzetnika za privrednu primenu industrijske svojine, pripala je privrednom društvu “Bitgear Wireless Design Services” iz Zemuna. Ono je u periodu od 2018. do 2022. registrovalo i primenilo dva domaća industrijska dizajna, jedan medjunarodni industrijski dizajn i jedan medjunarodni žig, pri čemu je privredna primena alarmnog uredjaja i senzora, direktno i indirektno doprinela povećanju izvoza, povećanju energetske efikasnosti i zaštiti životne sredine.

Alarmni uredjaj ima široku primenu u zaštiti dragocene infrastrukture koja se nalazi na različitim, često udaljenim lokacijama i omogućava optimizaciju procesa nadgledanja, uštedu resursa potrebnih za reakcije na terenu, kao i povećanje energetske efikasnosti.

Nagrada “WIPO Medal for Creativity”

U kategoriji za autora za monografsko delo ili studijsku izložbu sa katalogom u oblasti društveno humanističkih nauka, pripala je osnivaču obrazovne i neprofitne TV stanice Srpska naučna televizija Živojinu Petroviću, za knjigu Ratnik sunca. Knjiga govori o profesoru dr Branislavu Branku Laloviću (1928–1988), protagonisti borbe za solarnu energiju.

On je kao nuklearni fizičar Instituta u Vinči još sedamdesetih godina prošlog veka započeo istraživanja o tehnološkoj primeni solarne energije i postao jedan od pionira istraživanja alternativnih izvora energije, koji je srpsku nauku na ovom polju vinuo u sam svetski vrh inovativnosti.

Nagrada “WIPO Schoolchildren’s Medal”

U kategoriji učenika ili grupe učenika srednje škole za pronalazak, pripala je učenicima četvrtog razreda Elektrotehničke škole “Nikola Tesla” u Beogradu Nikoli Teomiroviću i Miodragu Milanoviću, pod mentorstvom nastavnika praktične nastave Milana Stanojčića, za pronalazak “ekološka antivarozna košnica”.

Taj pronalazak se odnosi na energetski nezavisan uredjaj, koji se napaja preko solarnog panela, za autonomno uklanjanje pčelinjeg krpelja, varoe, koja uništava do 45 odsto pčelinjih društava, pomoću ekološke supstance, mravlje kiseline, a da pri tome nema rezidua u medu.

U saradnji sa Svetskom organizacijom za intelektualnu svojinu, dodeljuje se i nagrada za domaće pravno lice sa najvećim intenzitetom korišćenja medjunarodnog sistema registracije žigova tokom 2022, “WIPO Users’ Medal”.

Ta nagrada je pripala kompaniji “ADOC Beograd”, koja je tokom 2022. u odnosu na sva domaća pravna lica imala najveći broj medjunarodno registrovanih žigova. Osnovna delatnost te kompanije, koja je osnovana 1990.  je proizvodnja, uvoz i prodaja farmaceutskih proizvoda.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x