Promocija gastronomskog vodiča ‘Gault&Millau’ Srbija 2023

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Dobitnici priznanja GoMiJo Foto: TOS
Podelite vest

Uz slogan “doživite autentičnost i bogatstvo ukusa Srbije”, u Beogradu su dodelje nagrade za 14 najboljih u ugostiteljstvu, od najboljeg restorana, preko šefa kuhinje do najboljeg somelijera.

Svečana promocija drugog izdanja gastronomskog vodiča „GAULT & MILLAU“ Srbija 2023. održana je u utorak, 25. aprila  u Kristanoj dvorani hotela ”Hyatt Regency’’ u Beogradu, na kojoj su dodeljena i priznanja u više kategorija najuspešnijima u ugostiteljstvu u 2023. Događaju je prisustvovalo više od 300 zvanica, koji su nakon zvaničnog dela, uživali u ukusima pažljivo odabranih specijaliteta srpske kuhinje i u najboljim vinima.

Gostima su se na samom početku obratili Mira Šemić, direktorka „Gault & Millau” Slovenija i Srbija, Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije i Uroš Kandić, državni sekretar u Ministarstvu turizma i omladine Republike Srbije. Tom prilikom predstavili su vrednost i kvalitet vodiča, kao i njegov značaj za turizam i turističke destinacije u Srbiji.

‘’Veliko mi je zadovoljstvo što smo se večeras okupili. Zahvalila bih se Turističkoj organizaciji Srbije na poverenju i podršci, i verujem da smo mi opravdali sva očekivanja. Obišli smo Srbiju od Subotice do Vranja, i verujte mi podigli lestvicu i odabrali najbolje. Večeras će nagrade biti iznenađenje za sve, za restorane, pojedince i za sve goste. Mi smo zadovoljni izborom.’’, rekla je Mira Šemić, direktor Gailt&Millau Srbija.

’’Drugi put se sastajemo da promovišemo novo izdanje gastronomskog vodiča Gault&Millau Srbija 2023. Koliko je to za nas značajno govore podaci da anketirani turisti koji dođu u Srbiju u TOP 5 motiva koje navode kao razlog dolaska u našu zemlju ističu gastronomiju i našu tradiconalnu gostoljubivost. Kriterijumi na osnovu kojih su inspektori ocenjivali restorane, kuvare i usluge širom Srbije su strogi, ali pravični i stvar je prestiža u celom gastronomskom svetu zaslužiti GoMijo kapu, ili biti primećen od strane GoMijo inspektora. Svim restoranima i pojedincima koji su to uspeli, čestitam! Doživite najbolje ukuse! Doživite Srbiju!’’, zaključila je Marija Labović, direktor TOS.

“Gastronomija je važan segment turističke ponude Srbije i neizostavan faktor razvoja svih turističkih proizvoda i destinacija. Jasan je doprinos gastronomske ponude povećanju broja stranih gostiju koji u ovoj godini beleže rekordne stope rasta, samo u prva tri meseca ostvaren je rast dolazaka stranih gostiju za 38.5%, a noćenja za 56%. Naglasio bih da se naše destinacije više ne prepoznaju samo po autohtonim receptima već i po novim ”modernim” receptima i kulinarskim veštinama. Na ovaj način i pod uslovom da očuvamo kontinuitet prisustva u vodiču narednih godina, Srbija se upisuje na međunarodnu gastronomsku mapu. Ovo je prilika da se podstakne konkurencija među domaćim ugostiteljima kako bi se ukupan kvalitet, promocija i vidljivost gastronomske ponude kretala uzlaznom linijom. Ministarstvo turizma i omladine nastaviće da podstiče unapređenje gastronomske ponude kroz odobravanje kreditnih sredstava, povećanje kvaliteta turističke ponude, i podršku organizovanja manifestacija.”, istakao je Uroš Kandić, državni sekretar za turizam, Ministarstvo turizma i omladine

Objavljivanje drugog izdanja Gault & Millau vodiča na srpskom i engleskom jeziku omogućila je Turistička organizacija Srbije i predstavlja spisak odabranih restorana, vinarija, poslastičarnica, pregled najlepših, autentičnih, ukusa Srbije ali i našu želju da gastronomiju kao turistički proizvod predstavimo, promovišemo i dodatno unapredimo. Zajednički cilj je da se u prvi plan istaknu zaposleni u ugostiteljstvu, da se prepozna i nagradi njihov doprinos kvalitetu gastronomske ponude i usluge.

Ugostiteljima su dodeljene „kuvarske kape“ kao ocene kvaliteta usluge i ukusa prikazanih u vodiču, a najboljima su u okviru svečanog dela programa dodeljene nagrade.

M. Šemić, M. Labović, U. Kandić
Foto: TOS

Najbolji restorani 2023:

Dobitnici tri kulinarske kape:
– Homa, Beograd
– La Pista Gorski Hotel, Kopaonik
– Restoran 27, Beograd
– Restoran The Square, Beograd

Dobitnici četiri kulinarske kape:
– Langouste, Beograd
– Salon 1905, Beograd

Najbolji somelijer 2023 – Stefan Mladenović, restoran Corso, Beograd
Najbolji POP 2023 – Morava Meet Concept Store, Beograd
Najbolji poslastičar 2023 –Dejan Veljin, Hotel Gorski, Kopaonik
Mladi talenat 2023 – Stefan Živković, Koordinata, Beograd
Chef tradicije 2023 – Dragan Cvetković, Bela Reka, Beograd
Chef budućnosti 2023:
Filip Ćirić, HOMA, Beograd;
Dejan Popović, Fish&Zeleniš, Novi Sad
Chef godine 2023 – Gijom Iskandar, Langouste, Beograd

„Gault & Millau” je kompetentan i pouzdan vodič koji svoj uticaj neprekidno proširuje, pa je od 1962. godine kada je nastao u Francuskoj, pa do danas postao nezaobilazan putokaz ka najboljim ukusima u oko 25 zemalja sveta. Od 2022. godine izdaje se i u Srbiji. U Vodiču je 144 restorana, 107 POP (bistro, poslastičarnice…), 34 vinarije i 10 destilerija.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x