“Protina beseda” u Centru za kulturu i umetnost u Aleksincu, o umetnosti i veri govore Gajšek i Dugalić

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Centar za kulturu i umetnost iz Aleksinca i ove godine, tradicionalno, organizuje Protinu besedu koja se održava 22. januara od 19 sati.

Protina beseda organizuje se na dan rođenja prote Steve Dimitrijevića, a o umetnosti i veri govoriće Aleksandar Gajšek i Nebojša Dugalić.

Ova manifestacija je pokrenuta je 2020. godine u čast prote Stevana Dimitrijevića, rođenog Aleksinčanina, a održava se svake godine u Aleksincu na dan protinog rođenja, 22. januara.

“Namera nam je da održimo sećanje na našeg protu – rektora prizrenske bogoslovije, prvog dekana Bogoslovskog fakulteta, profesora petorice patrijarha ali i prosvetitIelja, zaštitnika, dobrotvora i pomagača srpskog naroda”, ističu u Centru za kulturu i umetnost iz Aleksinca.

Prota Steva Dimitrijević rođen je 10/22. januara 1866. godine u Aleksincu. Bogosloviju je završio u Beogradu 1887, a Duhovnu akademiju u Кijevu 1898. Bio je profesor u Skoplju i Solunu, rektor Prizrenske bogoslovije, zatim redovni profesor istorije srpske crkve na Bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu od 1920. do 1936. godine. Bio je prvi dekan Bogoslovskog fakulteta i profesor četvorici patrijarha: Varnave, Gavrila Dožića, Germana i Pavla.

Ukazom kralja Grčke 1937. godine proglašen je počasnim doktorom atinskog Univerziteta. Na Кolarcu u Beogradu 1936. godine promovisan je u počasnog doktora teologije i člana Istorijskog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti.

Poklonio je imanje za tehničku školu u Aleksincu, koja se od 2004. po njemu zove Tehnička škola „Prota Stevan Dimitrijević“. Umro je u Beogradu 24. novembra 1953. godine.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x