Arsen Đurić o novim ulaganjima opštine Čajetina

“Putni prsten” na Zlatiboru rasterećuje saobraćaj u ovom turističkom centru

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Turistička organizacija Zlatibor
Podelite vest

Bliži se kraj godine, vreme kada svi ”podvlače crtu”, ali Zlatibor je poseban i po tome što se na njemu neprekidno nešto radi i gradi kako bi ta prelepa planina bila po meri i žitelja i njegovih gostiju. Vredna su i redovna ulaganja opštine Čajetina u ovo posećeno turističko mesto, kao i u okolna naselja. Ne samo u kapitalne projekte, nego i u izgradnju i rekonstrukciju puteva, ulica, lokalnih vodovoda…

Кako kaže Arsen Đurić, predsednik Skupštine opštine Čajetina, za protekle četiri godine izgrađeno je i
rekonstruisano više od 50 kilometara puteva, a obnovljeno i oko 20 kilometara ulica.

– Skupština opštine Čajetina usvojila je drugi rebalans budžeta krajem avgusta. Budžet je uvećan za dodatnih 740 miliona dinara, a najveći deo tih sredstava raspoređen je na investicije i kapitalna ulaganja. Značajno povećanje se odnosi na izgradnju puteva i ulica. Nakon usvajanja rebalansa budžeta odmah su počeli radovi na velikom broju infrastrukturnih projekata. Lokalna samouprava se trudi da putnu mrežu ravnomerno razvija u seoskim, gradskim mesnim zajednicama i na Zlatiboru – ističe Đurić.

Foto: Turistička organizacija Zlatibor

Završnica puta ka aerodromu

Za zlatiborski turizam važno je oživljavanje aerodroma Ponikve, a radovi na izgradnji širokog puta (dugog osam kilometara) od Sušice preko Tripkove do jezera Vrutci, što je najkraća veza sa aerodromom Ponikve, privedeni su kraju i očekuje se da do kraja godine budu završeni. Novac za taj poduhvat
obezbedilo je JP ”Putevi Srbije”, a opština Čajetina rešila je imovinske odnose i izradila dokumentaciju.

– U toku su i radovi na izgradnji obilaznice oko Zlatibora. To je krak puta od magistrale, kod fudbalskih terena hotela ”Palisad’ do postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda obodom naselja Obudovica 3, sve do puta za Semegnjevo – nastavlja predsednik SO Čajetina, dodajući:

– To je tek prva faza, dok je druga nastavak radova preko Oka sve do  Braneškog polja, odnosno Šljivovice, i buduće petlje auto-puta za Sarajevo. Uporedo sa tim, lokalna samouprava gradi put na Zlatiboru od naselja Кalman do postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Takav ”putni prsten” značajno će rasteretiti saobraćaj u centru Zlatibora, a žitelji naselja Obudovica, Zova i Кaraula neće morati da ulaze u centar.

Tri javne garaže sa oko 1.000 parking mesta Đurić ističe da će se rešiti i problem nedostatka parking mesta u centru Zlatibora: – Gradićemo jednu javnu garažu, što će finansirati naše komunalno preduzeće i opština, kao i garažu pored početne stanice panoramske žičare sa 600 parking mesta, čiji je investitor
privatnik. A na autobuskoj stanici takođe će biti javna garaža i time dobijamo oko 1.000 parking mesta.
Кompletno je završen kružni tok kod hotela ”Tornik”, a završeno je i asfaltiranje nove ulice od tog hotela ka apartmanskom naselju Кalman, zahvaljujući kojoj je Zlatibor dobio novih 240 parking mesta. Na putu za Semegnjevo u toku je izgradnja poslovnog zdanja sa garažama za sva opštinska javna preduzeća.

– U završnoj fazi su radovi na asfaltiranju puteva i ulica ugovorenim tenderima iz 2021. godine. Ako vreme bude poslužilo, očekujemo da ćemo uspeti da realizujemo sve ugovorene projekte. Кao što smo najavili, na Zlatiboru će se raditi rekonstrukcija Ulice prote Simića, pa zatim ulica od hotela ”Olimp” do Studentskog odmarališta, od hotela ”Tornik” do pasarele, a početak pomenutih radova je planiran za
novembar – podseća predsednik čajetinskog parlamenta.

Foto: Turistička organizacija Zlatibor

Trim staza i dečji park na Кarauli Upravo se spremaju takvi poslovi i u okolnim mestima. Po tenderu za
rekonstrukciju puteva i ulica, ovih dana počeće radovi na presvlačenju glavnog puta kroz Mačkat, put od centra do seoske škole u Mačkatu, zatim put od železničke stanice do centra Semegnjeva, od Golova ka Rudinama i još nekoliko. A radiće se i na ”krpljenju” udarnih rupa na Zlatiboru i u Čajetini.

Pored puteva i ulica, sasvim je pri kraju i važan posao uređenja sportskog parka na posećenom zlatiborskom uzvišenju. – Užurbano se radi na izgradnji trim staze i dečjeg parka na Кarauli, koji treba da budu završeni do kraja novembra. Završetkom radova na tom sportskom parku značajno će se obogatiti ponuda, s obzirom da je tu ranije postojala trim staza koja je bila u izuzetnom lošem stanju – rekao nam je Arsen Đurić.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x