Radeta: SRS pripremila predlog zakona o radu, minimalac mora da bude 40.000 dinara

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Potpredsednica Srpske radikalne stranke (SRS) Vjerica Radeta izjavila je danas da je ta stranka podnela predlog za nov zakon o radu, koji podrazumeva i povećanje minimalca na 40.000 dinara.

Radeta je rekla da je trenutni Zakon o radu problematičan, jer je u interesu poslodavca, a ne zaposlenog.

“Niko neće moći da ima zaradu manju od minimalca, jer minimalac ne može biti niži od najniže potrošačke korpe”, rekla je potpredsednica SRS na konferenciji za novinare.

Takodje je rekla da problem u Zakonu o radu predstavlja i rad na odredjeno. Navela je da je prema predlogu SRS, rad na odredjeno vreme moguć samo ako to zahtevaju uslovi rada.

“Neće moći da se desi da neko bude zaposlen po četiri, pet godina, kao sada i da sve vreme radi na odredjeno vreme”, objasnila je Radeta.

Ona je rekla i da će svaki sat rada prekovremeno, morati da se plati i da će biti moguć samo tamo gde to uslovi zahtevaju – u policiji, zdravstvu i komunalnim službama.

“Problem je što je sada regulisano da se prekovremeni rad može platiti samo 48 sati sedmično, a ljudi rade i po 60, 70 sati sedmično prekovremeno i umesto novca dobijaju slobodne dane. Niko ne želi da radi za slobodne dane, već za platu”, rekla je ona.

Radeta je kazala da će zakoni koje predlaže SRS “biti pušteni u proceduru odmah posle izbora”.

Ona je dodala i da će svi predlozi zakona biti predstavljeni u izbornoj kampanji.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x