Radovi na dogradnji Male i rekonstrukcija Velike scene Narodnog pozorišta u Nišu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković posetila je danas Narodno pozorište u Nišu povodom realizacije projekta dogradnje Male scene i rekonstrukcije Velike scene. U aprilu se očekuje početak radova.

Prema rečima ministarke, Ministarstvo kulture i informisanja prvi put u istoriji države je uzelo kredit od banke Saveta Evrope za poboljšanje infrasktrure u kulturi i adaptacije prostora.

 

“Završena je javna nabavka, cene građevinskih radova su jako porasle, te smo morali da o tome obavestimo Banku saveta Evrope kako bi nam dali dozvolu da Kancelarija za javno ulaganje krene u pregovore sa firmom koja je prošla na javnoj nabavci. U toku aprila meseca se očekuju početak radova, a iz druge tranše ovog kredita biće finansirana rekonstrukcija Velike scene Narodnog pozorišta u Nišu”, pojašnjava Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković.

 

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski kazala je da pozorište kao hram kulture iz davne 1936. godine, konačno može da očekuje rekonstrukciju scena kakvu Niš kao veliki grad zaslužuje.  Kako navode, Ministrastvo je odobrilo i zapošljavanje mladih kadrova, kako bi mladi glumci mogli da se oprobaju na daskama koje “život znače”.

Foto: Obilizak male scene u pozorištu

Gradonačelnica je najavila da je planu i izgradnja muzeja u samom centru Grada, jer je stara zgrada muzeja vraćena vlasnicima u procesu restitucije, ali i da će Grad opredeliti parcelu za izgradnju multifunkcionalne dvorane koja bi trebalo da sadrži prostor za operu i balet.

Spasoje Ž. Milovanović, direktor niškog Narodnog pozorišta istakao je da je ovo veliki dan za Grad, ali i kulturu, kako bi, prema njegovim rečima, bez sumnje, najlepše pozorište moglo da zasija u punom sjaju.

 

“Male scena će zaista biti otvorena sve mlade ljude, ali i dostupna za neka pozorišna istraživanja”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x