Radovi na izgradnji hrama Svetog Vasilija Ostroškog u Nišu privode se kraju

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

 Hram Svetog Vasilija Ostroškog je počeo da se gradi 2015. godine na inicijativu građana, stanovnika niškog naselja Duvanište, koji ovog svetirelja smatraju svojim zaštitnikom budući da su u vreme NATO agresije na Srbiju baš na dan kada se slavi svetitelj baćene kasetne bombe. Tom prilikom naneta je samo materijalna šteta, ali nije bilo žrtava.

Da bi se zahvalili svetitelju koji ih je zaštitio, želja stanovnika ovog naselja je bila da se izgradi hram posvećen njemu. Do sada je završen spoljni deo hrama i gotovo svi građevinski radovi. U to je uloženo 130 miliona dinara, a od ove sume 103 miliona su iz budžeta grada Niša. Preostaje još postavljanje instalacija i unutrašnje sređivanje hrama za šta je potrebno još oko 50 miliona dinara. Na nedostatak ovog drugog, najviše je uticala pandemija.

„Zahvaljujući Gradu rešen je problem sa okolnim parcelama oko hrama. U toku je izrada projektne dokumentacije koja će izmeniti izradu građevinske dokumentacije. Grad je obavio ozbiljne razgovore sa JKP „Naisus“ i EPS-om da se u ovoj godini priključi voda, kanalizacija i struja. Neophodno je da se uvede u grejanje u hram i tražimo način kako da to uradimo. Ima još i građevinskih radova koji treba da se završe, izrada gorionika, putničkog lifta, da se završe spušteni plafoni u kripti, da se oformi prodavnica“, kaže protojerej Predrag Radosavljević, starešina Hrama Sveti Vasilije Ostroški.

Profesor Dejan Milosavljević slika ikone za gornji ikonostas koji se radi u Aranđelovcu,kapiteli se završavaju u Kruševcu, profesorka Bisenija Tereščenko angažovana je na izradi 5 mozaika iznad ulaznih vrata, dok mati Arsenija nastojateljica manastira Sićevo slika ikone za polijelej. U toku je i izrada duboreza u Beogradu. U izgradnju hrama do sada je uloženo 130 miliona dinara, od čega je grad Niš uložio 103 miliona.

„Najveću finansijsku pomoć za izgradnju hrama dobili smo iz budžeta Grada Niša. Dosta toga, kupovinu zvona, izgradnju polijeleja, duborez, mobiljar hrama, ikonopis, izrada mozaika, finansiramo od dobrovoljnih priloga vernog naroda. To je bio i dogovor na početku izgradnje hrama, da Grad pomogne građevinske radove a mi u saradnji sa vernim narodom pomognemo uređenje crkve“, kaže protojerej Predrag Radosavljević.

Za završetak hrama, potrebno je još oko 50 miliona dinara. Samo tehnička instalacija košta oko 12 miliona, uvođenje slabe i jake struje oko 6 miliona dinara, koliko košta i uvođenje kanalizacije.

„Želja svih nas je da objekat što pre stavimo na raspolaganje narodu. Okolonosti u zadnje dve godine su takve da ne želimo da opterećujemo druge zahtevima jer su i druge stvari potrebne, a sa druge strane bez pomoći Grada ne možemo da završimo objekat jer ne možemo da obezbedimo sva sredstva koja su potrebna“, dodaje protojerej Predrag Radosavljević.

Crkva predstavlja graditeljsko umeće u moravskom stilu, koji podrazumeva gradnju bez armature i oplate i jedini je objekat novije generacije u Nišu građen na ovaj način.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x