Rekonstrukcija biblioteke i ozelenjavanje prostora za učenike u Dračiću kraj Valjeva

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: promeni.rs
Podelite vest

Neformalna grupa “Ideja distrikt” rekononstruisaće biblioteku i ozeleniti prostor oko osnovne škole “Dragoljub Ilić” u selu  Dračić kraj Valjeva, kako bi na taj način doprineli zajednici i ulepšali ovaj prostor za decu i meštane. Kako kažu, nadaju se i da će otvoriti prostor za kulturna dešavanja i napraviti amfiteatar ispred biblioteke.

Foto: promeni.rs

U planu je bila i dečija manifestacija koja je trebalo da se održi na jesen, ali je zbog epidemiološke situacije sa koronavirusom odložena za proleće, kaže Igor Zendilovski ispred ove grupe.

“U planu je ozelenjavanje ovog prostora, i kreiranje jednog amfiteatra koji bi trebalo da bude ovde gde bi se sva kulturna dešavanja događala, tako bi ovaj prostor činio jednu celinu zajedno sa školom, koja se nalazi preko puta. Korist će najviše imati deca, i to je nama u fokusu, ali u suštini i meštani u kraju će imati korist, jer će dobiti još jedan objekat za neka dešavanja u daljem periodu”, kaže Zendilovski.

Foto: promeni.rs

Pored ovog projekta rade još jedan, koji je podržan od strane Evropske Unije – „EU za tebe”, Mladih istraživača Srbije, Beogradske otvorene škole i Inžinjera zaštite životne sredine.

“Radimo na ozelenjavanju jezera i želeo bih ovom prilikom da se zahvalim i njima na izvanrednoj saradnji. Želeo bih da se zahvalim gospodinu Zoranu Novakoviću, direktoru osnovne škole ‘Dragoljub Ilić’, predsedniku mesne zajednice koji nam je i lično pomogao, ali i da izrazim zahvalnost na donaciji sadnica rasadniku Mihalek, i na divnoj saradnji sa njima”, dodaje Zendilovski.

U akciju pomaganja uključio se i direktor osnovne škole “Dragoljub Ilić” Zoran Novaković, koji u ovoj školi radi već 37 godina, a 20 godina je njen direktor.

“Škola ima dugu tradiciju, početak rada ove škole se vezuje za 1903. godinu, a rad škole je obnovljen 1953. godine, što znači u stvari da jedan dug vremenski period škola postoji.  Imamo dosta aktivnosti, ali ono što je važno jeste ekologija u zadnjih nekoliko godina koja je u samom centru pažnje. Koleginica, koja je i učiteljica u  školi, Lucija Tasić, napravila je dobru saradnju sa eko školama. Na taj način deca iz naše škole jednostavno imaju dosta akcija koje su vezane za očuvanje prirode, i pored očuvanja prirode, i aktivnosti koje su vezane za ovu temu”, kaže Novaković.

Foto: promeni.rs

On ističe da je veoma važno da se ovakve stvari predlažu, jer je ovakva vrsta ekološke inicijative bitna za celu Srbiju.

“Koleginica Nataša koja je iz ovog kraja poreklom, je došla na ideju da bi mogli da oplemenimo ovaj prostor oko škole, a i prostor oko jezera koje se nalazi ovde u selu. Rado sam prihvatio, a u sve ovo je uključena i koleginica Lucija, koja je već razgovarala sa učenicima, koji su takođe rado pristali da pomognu”, ističe Novaković.

Drvo koje neko posadi ostaje za svagda, kaže Novaković.

Foto: promeni.rs

“Bićemo možda upamćeni svi u stvari po tome da smo nešto uradili za prirodu, a s druge strane isto zna se da je izvor stvaranja kiseonika drvo, i na neki način ga treba negovati, saditi i održavati. Mislim da to treba svako da radi, ne samo mi”, zaključuje Novaković.

Ova škola poseduje i školski voćnjak koji uređuju učenici zajedno sa nastavnicima škole. Inicijativa je započeta pre nekoliko godina, kada su zasadili 150 sadnica koje ustvari predstavljaju broj đaka u ovoj školi.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x