Restauracija i konzervacija „Sokograda”

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: sokobanjapress.com
Podelite vest

Predsednik opštine Sokobanja Miodrag Nikolić i Ljubinko Milenković, direktor organizacije za turizam Sokobanja, sastaće se u Nišu sa predstavnicima Zavoda za zaštitu spomenika kulture, Zavoda za zaštitu prirode Republike Srbije i predstavnicima JP „Srbijašume” u vezi otpočinjanja predradnji kako bi se stvorili uslovi za restauraciju i konzervaciju „Sokograda” i njegovu turističku valorizaciju.

Foto: sokobanjapress.com

Milenković kaže da s obzirom da je Sokograd srednjovekovno srpsko utvrđenje, dakle kulturno-istorijski spomenik od velikog značaja, nadzor nad njim ima Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Niša, sa druge strane nalazi se na parceli koja je vlasništvo Republike Srbije. Pored toga, Sokograd se nalazi u Predelu izuzetnih prirodnih odlika Lepterija-Sokograd, pa je ceo taj prostor pod zaštitom države i nad njim imaju nadzor pre svega Zavod za zaštitu prirode Republike Srbije koji postavlja adekvatne uslove prema kojima Sokograd može biti rekonstruisan i na kraju, Parkom izuzetnih prirodnih odlika upravljaju JP „Srbijašume”.

Foto: sokobanjapress.com

Direktor organizacije za turizam Ljubinko Milenković kaže da je opština Sokobanja nevezano sa tim već preduzela korake, i vrše se geodetska snimanja na tvrđavi, on smatra i da javnost treba da bude upoznata sa tim, da Sokograd kao objekat nije čak ni upisan u katastar i kada su predstavnici opštine Sokobanja to ustanovili, preduzeli su korake sa ciljem da se objekat upiše u katastar. Ono što sledi nakon sastanka u Nišu i izrade elaborata, je pojekat raščišćavanja i snimanja celog grada da bi se utvrdio gabarit svih očuvanih zidina Sokograda jer ispod stena ima dosta zidina donjeg grada koje su zarasle u šiblje, žbunje za koje mnogi ne znaju ni da postoje. Prostor će raščistiti Niški zavod za zaštitu spomenika kulture a taj projekat će finansirati Ministarstvo kulture i informisanja Republike verovatno u toku ove godine.

Sastanku koji će sutra biti održan, prethodila su već par sastanka koje su predstavnici lokalne samouprave održali u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija sa predstavnicima pomenutog ministarstva. Na inicijativu ministarke Tatjane Matić, u prethodnom periodu, održan je i jedan sastanak sa predstavnicima Ministarstva kulture.

Foto: sokobanjapress.com

− Neće Sokograd biti za godinu dana rekonstruisan, sigurno. Međutim ako ne krenemo korak po korak on neće nikada biti završen i nastaviće da propada. Da je neko ovo radio pre pet, 10 ili 20 godina, on bi sada bio rekonstruisan. Tako da problem jeste kompleksan ali ono što je važno i ohrabrujuće je da sve navedene institucije i naravno Vlada Republike Srbije žele i imaju najbolju nameru da mi ovaj posao završimo, da ovu kulturno-istorijsku dragocenost sačuvamo, da je turistički valorizujemo, ostavimo narednim generacijama i zaštitimo od dalje degradacije i propadanja i uz to svakako da sačuvamo i sve jedinstvene prirodne vrednosti i atrakcije koje Sokobanja ima – kazao je Milenković.

Autor teksta: Katarina Petrović
Izvor teksta i fotografija: sokobanjapress.com

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x