RHMZ: Toplotni talasi u julu i avgustu, od 30 do 55 vrelih dana

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
Foto: Pixabay.com

Za Srbiji su prognozirani toplotni talasi u julu i avgustu, a od 30 do 55 dana će biti sa temperaturama koje su više od 30 stepeni, rekao je danas prognostičar u Republičkom hidrometeorološkom zavodu (RHMZ) Branko Bjelić.

On je za Danas rekao da bi ovo leto, ako bi se uporedilo sa prošlim, trebalo da bude toplije i suvlje. Napomenuo je da se prognoze za duže vremenske periode daju “sa verovatnoćama a ne sa izvesnošću”.

“Vrlo je verovatno da će ovo leto biti jedno od najtoplijih u proteklih 20 godina, ali ne može se reći sa sigurnošću. Verovatnoća da će biti toplije od proseka je negde oko 70 do 80 odsto”, rekao je Bjelić.

Vrlo je verovatno da će biti tropskih noći, ali RHMZ te podatke trenutno nema, objavio je Danas na svom sajtu. Tokom cele sezone bi trebalo da bude od 120 do 240 litara kiše po kvadratnom metru, u nižim predelima a na planinama od 190 do 250 litara.

Prognozira se da bi moglo biti od 18 do 28 dana sa padavinama, od slabijih pa do pljuskova, rekao je. Ovi podaci su dobijeni na osnovu prognostičkih produkata većine dinamičkih modela u svetu i da  takvih centara ima od 12 do 15.

Bjelić je napomenuo i da se većina podataka slaže da bi u oblasti Balkanskog poluostrva temperature trebale biti iznad godišnjeg proseka za leto.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Tagovi

Povezane vesti:

Претплати се
Обавести о
guest
0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, молимо вас да пошаљете коментар.x