Opština Čajetina demantuje navode organizacije “Кreni-promeni”

Ribničko jezero siguran izvor pijaće vode na Zlatiboru

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: TO Zlatibor
Podelite vest

Ribničko jezero neće biti korišćeno u rekreativne i sportske namene sve dok se u funkciju ne stave novi izvori snabdevanja opštine Čajetina pijaćom vodom, a čak i tada, kada se jezero ne bude koristilo za vodosnabdevanje građana, svi njegovi korisnici će morati da poštuju veoma stroge ekološke propise, od korišćenja plovila na električni pogon do izgradnje privremenih plutajućih objekata od prirodnih materijala – saopštila je Opština Čajetina povodom peticije organizacije „Кreni – promeni“ u kojoj se poziva na „hitno zaustavljanje lokalne smaouprave“ u njenoj, navodnoj, nameri „da uništi jedini rezervoar pijaće vode na Zlatiboru“.

Iz Opštine Čajetina objašnjavaju da će prvi novi izvor vodosnabdevanja biti sa Sušičkih vrela, za šta je već položeno 4.200 metara cevovoda, a kupljeno još 12 kilometara cevi čije se postavljanje očekuje uskoro. Takođe se radi na planskoj dokumentaciji za još četiri vodozahvata iz kojih će se vodom snabdevati stanovništvo i posetioci opštine Čajetina i Zlatibora, tako da će njihovom realizacijom u potpunosti biti zadovoljene potrebe vodosnabdevanja opštine u narednim decenijama.

“Sraman naslov peticije „Planirana urbanizacija Ribničkog jezera“ liči na politički pamflet. Da su njeni tvorci bar malo propratili odluke Skupštine opštine Čajetina, peticiju ne bi ni pisali. Istine radi, u članu 1. Odluke o postavljanju plutajućih objekata na delu obale i vodnog prostora na akvatoriju Ribničkog jezera i priobalnih delova jezera, između ostalog, stoji da Opština Čajetina „daje saglasnost Javnom preduzeću „Gold gondola Zlatibor“ za obavljanje poslova prevoza plovilom na električni pogon, o čemu će ovo javno preduzeće doneti posebnu odluku i pribaviti potrebnu dokumentaciju u skladu sa pozitivnopravnim propisima. S tim u vezi, jasno je da nema prostora za pokretanjem bilo kakve peticije, budući da se ništa ne radi bez odobrenja relevantnih, stručnih institucija”, poručuju iz Opštine Čajetina.

U saopštenju opštinske Službe za informisanje ističe se da Čajetina poslednjih godina prednjači u projektima zaštite čovekove okoline i postavljeni cilj je da veoma brzo postane prva ekološka opština u Srbiji.

Izgradnjom pogona za preradu otpadnih voda na Zlatiboru i više nego zadovoljavajućim početkom projekta primarne selekcije otpada na mestu njegovog nastanka, ostvarenje tog cilja je sve bliže, pa” sigurno ne bi sebi dozvolili da narušimo svoj ugled i svoje strateške planove”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x