Rio Tinto odbacio tvrdnje aktivista: Poštujemo odluku Vlade, ne planiramo bilo kakve aktivnosti

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija Foto: Srbija vesti
Podelite vest

Kompanija Rio Tinto odbacila je optužbe ekoloških aktivista da nisu prekinuli poslovanje u Srbiji, navodeći da oni poštuju odluku Vlade i da u skladu sa njom ne sprovode niti planiraju bilo kakve aktivnosti koje su u suprotnosti sa trenutnim statusom projekta Jadar.

“Na održanoj konferenciji za novinare ‘Predstavljanje dokaza da se Rio tintov projekat Jadar nastavlja’ pušten je snimak koji je najavljen kao ekskluzivan dokaz da je Rio tinto nastavio sa razvojem projekta Jadar u Srbiji. Fono zapis je još jedan u nizu senzacionalističkih i neosnovanih napada na kompaniju Rio tinto i još jedan pokušaj politizacije projekta i rudarske industrije u aktuelnoj predizbornoj kampanji”, navodi ta kompanija u saopštenju.

Kako tvrde, tokom razvoja projekta Jadar u proteklih 20 godina, kompanija je saradjivala sa svim zainteresovanim stranama, a da sa pomenutim kompanijama Tisen iz Austrije i DMT iz Nemačke postoji ugovor potpisan početkom januara, pre odluke Vlade o donošenju uredbe kojom se van snage stavlja ranije usvojen Prostorni plan za realizaciju projekta.

“Prema tom ugovoru nisu poručene automatizovane mašine za izradu okana”, navodi se u saopštenju Rio tinta.

Ekološka aktivistkinja i koordinatorka kampanje “Marš sa Drine” Bojana Novaković izjavila je da je vladajuća stranka obmanula javnost i da saradnja sa kompanijom Rio tinto nije prekinuta i da ta kompanija u aprilu unosi postrojenje za otvaranje kopa.

Novaković je u Medija centru u Beogradu novinarima pustila audio snimak, koji se ne čuje jasno, navodeći da na njemu anonimni izvor te organizacije razgovara sa profesorom Tehničkog fakulteta u Boru Sašom Stojadinovićem – koji govori da su austrijska i nemačka kompanija Tisen i DNT kontaktirali taj fakultet da pomogne sa uskladjivanjem dokumentacije sa srpskom regulativom.

Ona je navela da se u razgovoru čuje potvrda da u aprilu u Jadar stiže postrojenje za otvaranje kopa.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x