Ruska vojska ušla u Kijev, na zgradi LSV u Novom Sadu vijori se zastava Ukrajine

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Uzgorod, Ukrajina Foto: O.S.R.
Podelite vest

Ruska vojska ušla je Kijev, pokazuju video snimci koje je preneo Bi-BI-Si (BBC) sa društvenih mreža. Na snimcima se vidi kako ruski tenkovi prolaze kroz kijevsku četvrt Oblon, severno od centra grada. Video snimke su snimili meštani iz svojih domova. Bi-Bi-Si je potvrdio da je na snimcima Obolon.


Ruska uprava za civilno vazduhoplovstvo zabranila je danas avionima Velike Britanije da koriste njen vazdušni prostor kao odgovor na odluku Londona da zabrani letove ruskog avio-prevoznika Aeroflota. Rosavijacija je saopštila da su od danas zabranjeni svi letovi britanskih prevoznika, uključujući i tranzitne, kroz vaznušni prostor Rusije.

Navedeno je da je mera preduzeta kao odgovor na “neprijateljske odluke” britanskih vlasti koje su zabranile letove ruskog avio-prevoznika Aeroflota za Veliku Britaniju u okviru sankcija zbog ruske invazije na Ukrajinu.

————————————————————————————————————————
Napadom na Ukrajinu, Rusija i njen predsednik Vladimir Putin uništili su proruska raspoloženja i medju manjinom Čeha a najžešće osude su invazija i Putin doživeli, začudo, od najglasnijih dugogodišnjih protivnika bombardovanja SR Jugoslavije i nezavisnosti Kosova.

Predsednik Miloš Zeman je otvoreno priznao da je pogrešio kada je rekao da su ranije objavljivane informacije američke CIA o planiranoj invaziji na Ukrajinu samo još jedna blamaža a da je Rusija počinila upadom u suverenu zemlju zločin protiv mira, te da “ludaka treba izolovati” i Rusiju, uz ostale sankcije izbaciti iz medjunarodnog platnog prometa.

Oštru osudu napada izrazio je i bivši predsednik Češke Vaclav Klaus.


Na fasadi zgrade na Trgu mladenaca u Novom Sadu, u kojoj je sedište Lige socijaldemokrata Vojvodine, od jutros je istaknuta zastava Ukrajine.

Zastava je istaknuta u znak podrške ovoj evropskoj zemlji koja je drugi dan suočena sa agresijom ruske vojske na njenu teritoriju. LSV je juče ocenila da su posledice ovog poteza režima Vladimira Putina nesagledive i da mogu imati dalekosežni uticaj po mir u Evropi i svetu. Ta stranka je zatražila od vlasti Srbije da učine sve da zaštite interese svojih gradjana i države.

“Agresija na Ukrajinu se mora snažno osuditi, a zaštita privrede, poljoprivrede i njenih gradjana mora biti od prioritetne važnosti”, saopštila je LSV.


Savet bezbednosti UN glasaće večeras o rezoluciji kojom se najoštrije osdjuje ruska vojna agresija na Ukrajinu i zahteva trenutni prekid invazije i povlačenje ruskih snaga.

Neimenovani američki zvaničnik rekao je da se očekuje da će Rusija uložiti veto na usvajanje predložene rezolucije ali da je veoma važno da ona bude stavljena na glasanje kako bi se naglasila medjunarodna izolacija Rusije.

Posle Saveta bezbednosti rezolucija će biti stavljena na glasanje u 193-članoj Generalnoj skupštini UN u kojoj ne postoji veto.

Konačni nacrt rezolucije u koji je AP imao uvid potvrdjuje privrženost Saveta bezbednosti UN “suverenitetu, nezavisnosti, jedinstvu i teritorijalnom integritetu Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama”.

Sednica je zakazana za 21 sat po srednjoevropskom vremenu.


Predsednik SAD Džozef Bajden (Joseph Biden) najavio je juče novu rundu sankcija Rusiji nakon njene invazije na Ukrajinu, optužujući da je ruski lider Vladimir Putin odabrao rat i da će njegova država snositi posledice njegovog delovanja.

Sankcije su usmerene na ruske banke, oligarhe i visokotehnološke sektore, rekao je Bajden. SAD i njeni saveznici blokiraće imovinu četiri velike ruske banke, uvesti kontrolu izvoza i sankcionisati oligarhe.

Bela kuća je insistirala da sankcije pogode ruski finansijski sistem i Putinov uži krug, i da istovremeno nametnu izvoznu kontrolu sa ciljem da ruskoj industriji i vojsci uskrati američke poluprovodnike i druge visokotehnološke proizvode.


Srbija još uvek nije iznela zvanični stav prema ratu koji se odvija u Ukrajini. Obraćanje predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, očekuje se u toku dana.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x