Ruski nobelovac, nezavisni novinar Muratov poliven crvenom bojom u vozu u Rusiji

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: GoogleStreetView printscreen
Podelite vest

Dmitrij Muratov, glavni urednik jednog od vodećih ruskih nezavisnih listova Novaja gazeta, rekao je da ga je napao jedan čovek koji je na njega bacio mešavinu crvene boje i acetona, prenosi danas Glas Amerike.

Muratov, dobitnik Nobelove nagrade za mir 2021. zajedno sa filipinskom novinarkom Marijom Resom, bio je juče u vozu koji je krenuo iz Moskve za Samaru kada se napad dogodio.

Na fotografiji Muratova koju su novine objavile na Telegramu vide se njegova glava, košulja, ruke i šake prekrivene crvenom bojom.

Muratov je rekao da je napadač viknuo: “Muratov, za naše momke!”

On je o napadu govorio novom evropskom izdanju Nove gazete, rekavši da su ga jako pekle oči.

Novaja gazeta, vodeći nezavisni ruski list, obustavila je rad prošlog meseca, nakon što je, kako je saopštila, dobila upozorenja od ruskih vlasti.

List navodi da ga je Roskomnadzor dva puta upozorio, što znači da je državni regulator za komunikacije bio spreman za zatvaranje nezavisnog izdanja u pravnom postupku.

Novinari Nove gazete, koji su pobegli iz Rusije zbog gušenja nezavisnog izveštavanja, objavili su juče da su pokrenuli novi medij koji ima za cilj da pokriva vesti i dešavanja u Rusiji i širom sveta na ruskom i nekoliko drugih jezika.

Glavni urednik Nove gazete Evropa biće Kiril Martinov, bivši urednik odeljenja za politička pitanja Nove gazete, navodi se u saopštenju na njihovom sajtu.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x