Ružić: Dužnost Srbije je da čuva sećanja na Holokaust

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Facebook strana Narodnog muzeja Niš
Podelite vest

 Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je da je dužnost Srbije da čuva sećanja na Holokaust, jer je to način da “buduće generacije budu sačuvane od takvih opasnosti”.

“Tokom školovanja kroz časove odeljenskog starešine, časove istorije i druge aktivnosti, kod učenika se podstiče svest o značaju poštovanja ljudskih prava, vrednovanja ljudskog dostojanstva, empatiji i ravnopravnosti, ali uče i da prepoznaju predrasude i stereotipe”, kazao je Ružić povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, koji se obeležava 27. januara, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Na portalu Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja biće aktivna stranica na kojoj će nastavnici moći da pronađu tekstove o ovoj temi.

Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta (engl. International Holocaust Remembrance Day) je međunarodni praznik koji se obeležava 27. januara u sećanju na žrtve Holokausta, genocida nad evropskim Jevrejima od strane nacističke Nemačke i njenih saveznika između 1941. i 1945. godine.

Za datum praznika je izabran 27. januara kao dan kada je Crvena armija oslobodila koncentracioni logor Aušvic.

Praznik podseća na smrt između 6 i 11 miliona Jevreja pod vlašću nacističkog režima i njegovih saradnika. Ustanovljen je Rezolucijom 60/7 Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, koja je doneta 1. novembra 2005. godine. Rezolucija je usledila nakon posebnog zasedanja održanog ranije te godine, 24. januara, povodom obeležavanja 60. godišnjice oslobođenja nacističkih koncentracionih logora i kraja Holokausta.

Mnoge države imaju posebne dane sećanja na žrtve Holokausta.

Tako Velika Britanija ima Memorijalni dan Holokausta, koji se takođe obeležava 27. januara, Izrael ima praznik Jom hašoa (Dan sećanja na Holokaust i heroizam), dok se kao državni praznik 22. aprila u Srbiji obeležava Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu.

 

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x