Ružić: Lokalna vlast odgovorna što zlostavljana devojčica nije pohađala školu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: RTS video printscreen
Podelite vest

Ministar prosvete Srbije Branko Ružić izjavio je danas da odgovornost za to što zlostavljana osmogodišnja devojčica u beogradskoj opštini Zvezdara nije bila upisana u školu, niti je pohađala predškolski program, snosi lokalna samouprava koja ima matične knjige rođenih i vodi evidenciju o tome.

Ružić je novinaria u Vladi Srbije, posle sastanka s ministrom za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Željkom Budimirom, rekao da je taj slučaj “zapanjio čitavu Srbiju i njega lično”, i da je “odgovornost svih nas” što je bila “nevidljiva za sistem” devojčica koju je zanemarivao i zlostavljao otac kome je sudski bila dodeljena na staranje.

Istakao je da za to što devojčica nije pohađala predškolski program, niti je upisana u školu, krivicu snosi njen otac, koji je njen zakonski staratelj, a da je odgovornost lokalne samouprave što nije reagovala na to.

“Po zakonu, lokalna samouprava vodi računa o tome i obaveštava škole i predškolske ustanove”, kazao je Ružić.

Ministar je rekao da je iz tog slučaja evidentno “da je sistem zakazao” i da je “odgovornost na svim institucijama”, pa i na njegovom Ministarstvu prosvete.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x